Докладът за наркопоправката най-сетне приет, ще бъде даден на прокуратурата

Докладът за наркопоправката най-сетне приет, ще бъде даден на прокуратурата

Мнозинството все пак реши да вкара в дневния ред на парламента доклада по прословутата "наркопоправка" в Държавен вестник (ДВ), която либерализираше режима за скрита реклама на наркотици, и в четвъртък одобри документа със 116 гласа "за", нито един "против" и двама "въздържали се".

В дебата по доклада, който ще бъде изпратен на прокуратурата за проверка дали има криминално деяние, по изключение се включиха и представители на ГЕРБ. Те използваха случая, за да направят аналогии и да обвинят опозицията, и най-вече БСП, за прокарването на поправката "Ванко 1" преди повече от 4 години. Тази поправка в НК даде възможност на скандалния рапър да получи минимална присъда по тежкото обвинение за склоняване към проституция.

"Вие сте вносителите на прословутата поправка "Ванко 1", от която досега са се възползвали над 70 сводници и са излезли на свобода. Тази поправка облагодетелства такива лица и от нея наистина произтекоха последици", обърна се депутатът Цветомир Михов (ГЕРБ) към колежката си Мая Манолова (БСП), която бе най-активна в разнищването на скандала около мистериозното появяване на лобистката поправка в ДВ. Манолова е член на анкетната комисия по случая.

Колегата на Михов Петър Петров отново декларира, че ГЕРБ нямат никакви притеснения да обсъждат тази тема и в отговор на обвинението на Манолова, че управляващите слагат чадър над "свои хора", заяви, че не са опъвали такъв чадър над никого и че Манолова се интересува от случая "в опит да изпусне парата от балона на падащия рейтинг на партията си".

Манолова не остана назад и отвърна, че включването на гледането и гласуването на доклада е направено именно под натиска на опозицията и на медиите. Тя се защити и за поправката "Ванко 1".

"Нищо не е правено зад гърба на Народното събрание, нито зад представителите на опозицията, нито пък криминално е обнародвана поправка в Държавен вестник. Отговорността на управляващото мнозинство е ясна, нямаше нищо покрито, не са вършени измами", каза тя.

Манолова се съгласи, че тази поправка е била грешка, с което "не се гордеем, но я вкарахме ясно и открито по правилата".

Валентин Николов от "Атака" се включи в дебата с твърдението, че опозицията се възползва "от нашата неопитност и прави реклама на водка", визирайки връзката между марихуаната и известната марка българска водка. По думите му след раздухването на скандала представителите на БСП, които дълги години са във властта, скрито манипулирали и рекламирали "една водка".

"Бих дал и аз пари на тази парламентарна група да ми прави реклама", заключи Николов, като се опита да внуши, че левицата извлича дивиденти от случая.

В реплика Димитър Горов от БСП заяви, че изказването на Николов е изключително неприятно и че в случая "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!". "Жалко, та дрънка", допълни той.

В дебата се намеси и председателят на парламента Цецка Цачева, която няколко пъти помоли всички депутати да подкрепят доклада на комисията и за отново декларира, че иска случаят да бъде изчистен докрай, за да няма никакви петна върху дейността на парламента.

По думите ѝ отговорността е както на мнозинството, така и на опозицията и именно заради това тя ще предостави доклада на прокуратурата, "за да се стигне до истината без алтернатива".

Точка на обсъждането сложи Христо Бисеров от ДПС, който заяви, че има не само нарушение на парламентарния правилник с публикуването на негласуван текст в зала, но и "съществува престъпна дейност и в Народното събрание".

"Дали не можем да говорим и за организирана престъпна група, което е и тежко умишлено престъпление? Това престъпление евентуално ще отиде и в специализирания съд, който готвите", обърна се Бисеров към мнозинството. После допълни, че политическата и наказателна отговорност тепърва предстоят да се изясняват.

При гласуването на решението по доклада отпадна записаното в него предложение за освобождаване на двама от замесените в скандала депутати от заеманите от тях длъжности. Това са бившият вече председател на комисията по европейски въпроси Светлин Танчев (ГЕРБ) и колегата му Пламен Цеков (ГЕРБ) бивш зам.-шеф на здравната комисия. Двамата бяха махнати от постовете им, преди докладът да бъде одобрен и това стана още преди три седмици.

В документа се препоръчва още освен запознаване със случая на прокуратурата и промяна в парламентарния правилник, както и в Закона за Държавен вестник. Тези промени се отнасят до начина на обнародване на закони и промени в закони и последната дума за това трябва да е на председателя на НС.

Споделяне

Още по темата

Още от България