Докладчикът на ЕП настоява за оттеглянето на Желева

Докладчикът на ЕП настоява за оттеглянето на Желева

Либералите и социалистите на искат българската кандидатка, а консерваторите я защитават с половин уста. Съдбата на предложената от България кандидатка за пост в Европейската комисия Румяна Желева създава проблем пред първите стъпки на втория екипа Барозу. Това се казва в коментар в неделния брой на френския вестник "Монд".

След седмица на изслушвания, положението е много по-объркано, отколкото би искал председателят на Комисията, пише кореспондентът на изданието в Брюксел Филип Рикар. Пактът за ненападение между консерватори, социалисти и либерали беше разклатен от недоброто представяне на българската кандидатка, номинирана за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи.

Желева, която в момента е външен министър на страната си, е подозирана, че в разрез с българското законодателство е запазила известна бизнес дейност, когато станала евродепутат през 2007 г. - дейност и имущество, което освен това забравила да декларира навремето.

Напрежението се повиши след бурното изслушване на 12 януари. "Най-доброто, което може да се случи оттук насетне, е Желева да се оттегли", заяви пред "Монд" докладчикът на ЕП - британският евродепутат либерал Андрю Дъф.

"Ако г-жа Желева остане член на екипа, има риск зелените, либералите, крайната левица и социалистите да откажат да го утвърдят", предупреди той председателя на ЕК. Според Дъф Европейският парламент "не може да си позволи да приеме корумпиран комисар, който освен това е проявил колебливи компетенции".

В петък в писмо до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек Барозу се въздържа да се произнесе за честността на номинираната комисарка, подчертавайки, че Комисията, "както и парламентът трябва да се доверяват на декларациите на засегнатите лица, тъй като в европейското законодателство липсва специфична процедура за контрол".

Проблемът, според Барозу, е, че българският премиер консерватор Бойко Борисов продължава да поддържа "компетентността на г-жа Желева", въпреки че в българската преса се появи още едно име за възможен еврокомисар, това на министъра на отбраната Николай Младенов.

Гласуването в парламента на цялата Комисия е насрочено за 26 януари. На хартия Барозу се нуждае от обикновено мнозинство, но той има нужда от повече.

"С г-жа Желева няма мнозинство, или то ще бъде крехко", предупреждава Дъф. През 2004 г. Барозу трябваше да се откаже в последния момент от италианския кандидат Роко Бутильоне преди гласуването в ЕП на първата комисия, защото кандидатът бе обвинен в хомофобски и сексистки изявления. Бутильоне беше принуден да се оттегли от поста.

Ако се задълбочи още повече, "аферата Желева" може да постави пред трудности и други комисари. защото Европейската народна партия, на която тя е член, не смята да стои безучастно, ако тя трябва да се оттегли. Основната политическа група в ЕП посочи "дискриминационните изявления" на словашкия кандидат, социалиста Марош Шефчович, по отношение на ромите. Малцинство, което "експлоатира словашката социална държава", заявил той в свое изказване. Шефчович, който трябва да бъде изслушан от евродепутатите в понеделник, отрече да е казвал такива думи.

"Ако трябва да се говори за компетентност, може да се постави под съмнение Картин Аштън, представителката на ЕС по външната политика, чието представяне не беше блестящо", заяви германски консервативен евродепутат. По мнението както на леви, така и на десни депутати холандката Нели Крус (номинирана за еврокомисар по дигиталната политика) също се е представила посредствено, както и финландецът Оли Рен (икономически и валутни въпроси), се казва в коментара на в. "Монд".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа