Доктора обяви, че службите го "разработват" чрез вестник

При засилени мерки за сигурност днес в Окръжния съд в Хасково започна поредното дело срещу Иван Тодоров - Доктора и Тодор Дишлиев. Доктора е обвинен в отвличането на бизнесмена Милослав Кръстев и тримата му охранители, грабеж на "Мерцедес" и вещи за 36 000 долара през април 1994 година.

На последното заседание в края на февруари хасковските магистрати разрешиха на Доктора, сочен като един от крупните контрабандисти от МВР, да напуска страната за продължително лечение в Марсилия. Той пострада след атентат срещу него на 18 април миналата година, когато на бул. "Цариградско шосе" в София бе взривен мерцедесът му.

След атентата във взривения автомобил НСБОП откри снимки, на които Иван Тодоров и съдружникът му Петър Петров от "Амигос-3" играят карти на една яхта заедно с финансовия министър Милен Велчев, бившият министър на транспорта Пламен Петров, и доскорошният депутат от НДСВ, а сега лидер на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски.

Според Доктора, цитиран от Дарик радио, някой се опитва да навреди на министъра на финансите Милен Велчев, който присъства на снимките от яхтата в Монако. Доктора отрече и да е бил изнудван от висш магистрат, каквито информации се появиха в медиите. По препоръка на адвоката си, той отказа да отговаря на повече въпроси.

Иван Тодоров-Доктора заяви преди това в Хасково, че "може да се окаже, че вестник "24 часа" е в основата на оперативната преписка на вътрешния министър Георги Петканов срещу него. Според Доктора, цитиран от радиото, някакви служби дават тайна информация на вестниците и те я публикуват, а после същите тези служби изпращат публикуваната информация на международните служби. Гаранция за истинността на информацията е отпечатаното, обясни процедурата Доктора и допълни, че някой манипулира общественото съзнание.

Той отрече да има пречки за пътуване в чужбина, само му била отнета картата за достъп в Монако заради информация на нашите служби. Доктора отрече да има заплахи за сигурността му. Все още той подозира за атентата срещу него бившия си съдружник от "Амигос" Петър Петров, който е следствен за пране на пари.

Според Доктора, Петров е направил така, че всички негови негативи да бъдат прехвърлени на бившия му съдружник. Мотивите за това били сложни и Доктора отказа да ги коментира.

Днес делото в Хасково продължи с разпит на свидетелите - бивши полицаи, които са били дежурни в нощта на отвличането на Милослав Кръстев. Бившите полицаи са напуснали страната и бяха издирени по съдебна поръчка с Интерпол, за да се явят в съда. Това са димитровградчаните Антон Тенев и Митко Митев; като полицейски служители те извършили проверка на автомобила,с който Иван Тодоров пътувал в нощта на 1 срещу 2 април 1994 г. Тогава бе отвлечен и ограбен свиленградският бизнесмен Милосвал Кръстев, който в предварителното производство посочи Доктора като извършител на престъплението.

От вчера следобед е била издадена заповед за изключителни мерки за сигурност, като това включва и забрана за камери и фотоапарати в сградата на Окръжния съд в Хасково. При всяко влизане и излизане от залата всички днес бяха проверявани с детектор за метал.

Днес съдът разпитва и двама ключови свидетели, чиито показания са изключително важни за хода на делото.

Петчленният съдебен състав на Хасковския окръжен съд се оттегли на закрито заседание, за да разпита свидетел, чиято самоличност - по думите на съдията-докладчик Господинка Пейчева - трябва да бъде запазена в тайна. Преди да се оттегли на закрито заседание, съдия Пейчева задължи всички да останат в съдебната зала. Тайният свидетел е с идентификационен номер 0108. Той най-вероятно е софиянец, приятел на Мирослав - каза адвокат Георги Георгиев. Според него, делото е "фарс".

Днес съдът разпита и последните трима свидетели по делото - полицай, шофьор на такси и човек, на когото е бил откраднат паспорта. Най-вероятно един от замесените в делото се е представил с неговия паспорт. Четвъртият свидетел - Антон Тенев, бивш полицай от РПУ-Димитровград, който е бил дежурен в нощта на отвличането на Милослав Кръстев, - е в чужбина, по данни на РДВР-Хасково.

Хасковският окръжен съд ще разпита за втори път отвлечения Милослав Кръстев по искане на прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?