Документален филм разказва историята, митовете и настоящето на храм "Св. Ал. Невски"

Документален филм разказва историята, митовете и настоящето на храм "Св. Ал. Невски"

"Това е разказ за съборния храм на България, който съвсем не е само знак на православната ни духовност. В него се оглеждат всички превратности на следосвобожденската ни история чак до наши дни". Такъв е анонсът на новия документален филм на БНТ, посветен на 90-годишнината на храм-паметника "Св. Александър Невски”. Филмът на журналистите Найо Тицин и Горан Благоев "Златното сърце на София" е правен по случай стогодишнината от построяването на основния катедрален храм в България преди 2 години.

 

Неговата специална премиера е на 3 юни от 19 ч. в столичното кино "Одеон”

 

"Св.Александър Невски" е не само е най-изящната сграда в София – цялата действителност на следосвобожденска България се отразява в нея, разказаха двамата автори във вторник в "Денят започва с култура" по БНТ.

 

Филмът проследява това и поставя въпроса за посланието, което носи една от най-представителните сгради на държавата. А то е да утвърждава русофилството, коментира Горан Благоев, който уточнява, че преклонението към личността на руския цар Александър II, а не към народите, участвали в Освобождението, и до днес се чете по стените на храма.

 

Проф. Калин Янакиев нарича катедралата "много тежка стъпка на руския империализъм в сърцето на София".

 

Авторите на филма са се заровили в архивите, за да разбият някои от популярните митовете около храма – като например, че е построен с изцяло с руски средства. Той е финансиран почти изцяло от дарения на Българските миряни, посочи Благоев.


"Интересното е, че България плаща, но строят руски архитекти. Фирмата, която печели търга за позлатяването, е руска, камбаните пак са отляти в Русия."

"По един особен начин историята се повтаря," коментираха авторите на филма преди премиерата му.

 

Освен, че искаме да разкажем за красотата и историята му, се надяваме зрителите да си зададат някои въпроси – като например редно ли е най-големия православен храм в България да носи името на руски светец, каза Горан Благоев.

 

Филмът обръща внимание на художествени детайли като необичайните мозайки от външната страна на "Св. Александър Невски". Той проследява и събитията през последните няколко години - реставрацията на вандализираната преди няколко години централна икона на Исус Христос и изборът на нов патриарх. Включва и част, посветена на благотворителността чрез фигурата на дядо Добри.

Филмът вече е показан в Европейския парламент. След тази прожекция той ще бъде излъчен през септември, когато е годишнината от освещаването на храма и ще бъде издаден на DVD за притежание на самата катедрала и за продажба на туристите.

 

Филмът е копродукция на БНТ и Продуцентска компания "Спотлайт”, и е осъществен със съдействието на Програма "Култура” на Столична община.

Режисьори на "Златното сърце на София” са водещият на "Вяра и общество” по БНТ Горан Благоев и продуцентът Найо Тицин. Оператор е Иван Обрейков. Сред участниците във филма са проф. Калин Янакиев и Тивериополски епископ Тихон.

Споделяне

Още от Общество