Документален филм ще разказва за НДК през хората, свързани с “красивото архитектурно чудовище”

Документален филм ще разказва за НДК през хората, свързани с “красивото архитектурно чудовище”

След като за пореден път разшири представите за жанра документалистика с филмите от София филм фест “Момчето, което беше цар” и “Татко снима мръсни филми”, екипът на продуцентска къща АГИТПРОП насочва усилията си върху нов проект.

В главната роля този път се оказва не човек, а сграда. Документалистите ще се заровят в историята на Националния дворец на културата (НДК).

“Искаме да направим нов тип документален филм, който да изгражда образа на сградата чрез хората”, обясни пред Mediapool младшият продуцент на лентата Ана Георгиева.

От 9 април АГИТПРОП създадоха и интернет-страница на проекта в социалната мрежа Фейсбук, където всички желаещи могат да разказват своите истории, свързани с "красивото чудовище НДК".

“Това е своеобразен кастинг за филма. Кастинг за личните истории на хората, свързани по някакъв начин с историята, архитектурата, управлението на Националния дворец на културата”, обяснява Георгиева. "Затова искаме да се свържем с хора, които са строили, управлявали или просто са се разхождали из НДК."

По думите ѝ на “Доку-Кастинг Nr. 1” всеки, който желае може да качва дори снимки, или градски легенди. Младшият продуцент твърди, че АГИТПРОП желаят да направят “общност от хора, свързани със сградата, която да комуникира постоянно и след филма”.

Григорова разказва, че вече продуцентите са получили първите лични истории на електронните си пощи. “Бихме искали обаче във Фейсбук да се получи диалог по темата, а хората да не се притесняват”, смятат още от АГИТПРОП.

От продуценстаката къща обясниха също, че дори всички лични истории да не влязат в лентата, за най-интересните от тях ще има специална презентация.

Този похват е добре познат на документалистите, които наскоро откриха изложба към филма “Момчето, което беше цар”, който разказва историята на експремиера Симеон Сакскобургготски в столичната галерия “Credo Bonum”. Изложбата включва предмети от детството на бившия лидер на НДСВ, невключени във филма кадри и други любопитни материали, свързани с бившия премиер на България и син на цар Борис ІІІ.

Нефилмови събития около "Татко снима мръсни филми” (портрет на един от основателите на еротичното кино в Холивуд – българинът Стивън Апостолов) също не липсваха. Очаква се до седмици у нас да се появи биографията на Стивън Апостолоф, написана от режисьора на лентата Йордан Тодоров. Книгата ще включва и култовата класика "Оргията на мъртвите”, режисирана от Апостолоф по сценарий на скандалния Ед Ууд.

Снимките по новия проект на АГИТПРОП ще започнат ранната есен, когато бъдат събрани достатъчно истории за НДК. Сценаристи, оператори и режисьори на лентата ще бъдат Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент Мартичка Божилова.

Споделяне

Още от

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?