Документи за финансовото състояние на КТБ са изпратени на прокуратурата

Сн. БГНЕС

Списъкът с предсрочно изискуемите кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ) и финансовият отчет на институцията за първите три месеца на годината, обявена в несъстоятелност, са изпратени в прокуратурата. Това е записано в отчета на синдиците на банката за свършеното от тях през миналата седмица. В документа не се посочва защо списъкът с изискуемите кредити и данните за финансовото състояние на банката са изпратени на държавното обвинение.

Финансовият отчет на КТБ е публичен и беше публикуван в края на април. В него е записано, че 99.3% от близо 712 млн. лв. кредити в банката са нередовни. Активите, на чието осребряване се разчита, за да се удовлетворят кредиторите на фалиралата финансова институция са за 1.838 млрд. лв. Най-големият сред тях е фондът за гарантиране на влоговете в банките, който покри над 3.5 млрд. лв. гарантирани депозити в КТБ след отнемането на лиценза ѝ. Загубата за първото тримесечие на банката е 10.37 млн. лв.

Без да бъдат обявявани имената на длъжниците, става ясно, че синдиците продължават и работата си с частни съдебни изпълнители за принудително събиране на банкови обезпечения.
От доклада на синдиците се вижда, че продължава образуването и воденето на съдебни действия по производства по несъстоятелност.
Постъпват и искания на кредитори, които желаят да получат средства от осребряването на имуществото на банката. Синдиците вече канят и компании, които да направят оценка на вещите и имуществото на КТБ.
В понеделник синдиците трябва да се срещнат с компаниите, проявили интерес да издирват паричните потоци от КТБ. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че най-късно до 30 май дружеството ще бъде наето. То обаче едва ли ще приклюми с работата си бързо. Опитът показвал, че подобни разследвания отнемат между 3 и 5 години.

Споделяне

Още от Бизнес