Доларът премина историческия праг от 42 рубли

Доларът премина историческия праг от 42 рубли

Рублата продължи да поевтинява, като в петък достигна нов рекорден минимум спрямо еврото и долара, а руската централна банка продаде над 2 милиарда долара в опит да смекчи ефекта от бягството от руски активи. Освен икономическите санкции срещу Москва и поевтиняването на петрола, друг фактор за продължаващия срив на рублата е рискът от понижение на кредитния рейтинг на Русия до "буклучав" от агенция S&P, която се очаква да съобщи решението си тази нощ.

Американската валута достигна абсолютен максимум от 42.01 рубли към 14.30 ч. московско време, а еврото се повиши до психологическия и исторически праг от 53.13 рубли.

Опитът на финансовия министър Антон Силуанов да успокои пазарите с изявлението си, че опасенията по повод преразглеждането на рейтинга са преувеличени, не оказа влияние върху котировките, предаде Ройтерс.

Ние смятаме, че днес за S&P ще е трудно да обоснове поредно понижение на рейтинга с оглед на силните макроикономически показатели на Русия. Ако обаче рейтингът бъде понижен, то ще се окаже в спекулативна категория, което може значително да повлияе на цените на руските активи, посочва в аналитичния си обзор Sberbank CIB.

Както и преди, неблагоприятен фактор остава местното търсене на валута при липса на достъп до чуждестранни парични ресурси вследствие на западните санкции, макар че по оценки на участници на пазара, в петък значителна роля са изиграли спекулативните сделки.

Сега много голям е спекулативният компонент, тъй като едва ли корпорациите и банките са готови да купуват валута за себе си на такива равнища (макар че, кой знае, такава стратегия може да се окаже печеливша), коментира дилър от голяма руска банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?