Доларът ще продължи надолу

През последните дни единната европейска валута отбеляза най-високите си стойности спрямо щатския долар, като курсът EUR/USD достигна нива от 1.3930. Това се казва в коментар и прогноза за котирането на двете световни валути една спрямо друга на анализатора Петър Караиванов от българския икономически портал finance5.bg.

В сряда сутринта единната валута отбеляза нов исторически връх спрямо долара до ниво от 1.3987. След като във вторник вечерта в 21.15 на редовното си заседание Комитетът по парична и монетарна политика на САЩ  единодушно взе решение за понижаване на основната лихва с 0.5 базисни пункта до 4.75% на годишна база спрямо 5.25%, реакцията на пазара беше светкавична и доларът загуби позиции спрямо всички основни и активно търгувани валути.

Само за 30 мин. след оповестяване на новината, двойката EUR/USD поскъпна до 1.3980 спрямо 1.3880, GBP/USD поскъпна до 2.0170 спрямо 1.9980. Канадският долар отбеляза нов исторически рекорд спрямо долара като двойката USD/CAD падна до ниво от 1.0080 спрямо 1.0200 в началото на деня.

И новозеландският долар спрямо щатския NZD/USD поскъпна рязко до 0.7320 спрямо 0.7100,а австралийският спрямо щатския AUD/USD достигна 0.8540 спрямо 0.8380.

„Какво да очакваме в близките месеци” и „Ще пада ли още доларът?”, питат вносители и търговци.

Отговорът е - да. Щатският долар ще продължи да губи позиции не само спрямо еврото, но и спрямо останалите основни валути. Причините за това са много.Те са комплексни - както икономически , така и политически. Основните аргументи за това твърдение са:

- Предстоят президентски избори в САЩ, а доверието в политиката на президента Буш е на най-ниското си равнище. Натискът, който се оказва върху Буш по отношение на изтеглянето на американските войски от Ирак, става все по-силен и само преди няколко дни той заяви, че до края на годината ще съкрати военното присъствие в Ирак с около 35 000 войници.

- Ексгуверньорът на ФЕД Алън Грийнспън предупреждава, че САЩ са на прага на рецесия, която едва ли ще бъде преодоляна бързо.

- Разразилата се криза с ипотечните кредити предизвиква страх и паника на финансовите пазари. Строителството и продажбите на нови домове в САЩ спадат с всеки изминал месец, а негативното ѝ действие ще продължи да се проявява в следващите няколко години.

- Основната лихва достигна своя пик и се прогнозира, че навлизаме в цикъл на „намаляване” на основната лихва. Това означава,че „ножицата” в лихвения диференциал между долара и еврото, както и спрямо останалите валути ще продължи да се затваря. Още повече, че ЕЦБ (Европейската централна банка) планира поне още едно повишение на основната лихва в Еврозоната.

- Търговският и бюджетният дефицит на САЩ продължават да са доста високи, а очакванията са те да продължат да се увеличават и в близките месеци.

- Непрекъснато повишаващите се цени на петрола, който в сряда достигна нов рекорд  до ниво от над 82 долара за барел.Очакванията са цената да продължи да се повишава въпреки повишените квоти за добив от страните членки на ОПЕК. Същото се отнася и за златото, което в сряда достигна цена от 727 долара за тройунция. Това допълнително води до увеличаването на дефицита в САЩ.

- Безработицата в САЩ, макар и с бавни темпове се увеличава, а потреблението започва да се свива. Индексите на потребителско доверие и деловата активност също бележат спад.

Това са само част от най-важните причини, които създават предпоставки за обезценката на долара в близките месеци.

С едно изречение – голяма част от финансовите анализатори в развитите икономики смятат, че САЩ са на прага на рецесия и забавяне на темповете на растеж в следващите месеци и години.

Разбира се, това не означава, че доларът ще се движи единствено в посока надолу. Но като цяло трендът е в тази посока и макар да има моменти на корекции, той се запазва низходящ за долара в средносрочен план.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?