Доларът загуби, златото поскъпна

Победната реч на новия лидер на САЩ частично овладя страховете на инвеститорите

Доларът загуби, златото поскъпна

Още преди Доналд Тръмп да бъде избран за президент на САЩ борсови индекси потънаха, курсът на долара спрямо йената се срина, а петролът поевтиня значително. Цената на американския лек суров петрол падна с 4%, сортът Брент се обезцени с над 2%.

Избирането на Тръмп доведе до светкавична негативна реакция на пазарите, която е отражение на страховете за продължителна глобална несигурност заради обявените политики на републиканеца.

Мексиканското песо загуби 13% от стойността си спрямо долара и достигна най-ниското си ниво в историята, прехвърляйки 20 песо за долар. Причината е, че Тръмп се закани по време на кампанията да анулира споразумението за свободна търговия с Мексико и да изгони милиони мексикански имигранти от страната.Това е най-големият спад на мексиканската валута след "Текила кризата" от 1990 година.

Курсът на еврото се повиши с 2.5% и доближи 1.13 долара - праг, който не беше достиган от 8 септември. В ранната междубанкова търговия в сряда единната европейска валута се разменяше за 1.1230 долара. Във вторник Европейската централна банка определи референтен курс от 1.1038 долара за едно евро.

Индексът "Дау Джоунс" потъна с 4.4%, което е най-големият срив от 2011 година насам, когато бе намален кредитният рейтинг на САЩ.

Паневропейският индекс "Стокс 600" откри сесията със спад от 2.2 на сто, като всички сектори са в зоната на загубите.

В Париж "САС 40" изгуби 2,83 на сто до 4 350,07 пункта, а лондонският ФТСЕ 100 се сви с 0.55 на сто до 6 805,63 пункта.

Борсовите индекси в Азия също потънаха в червената зона. През цялата сесия в сряда инвеститорите в Азия следяха с повишено внимание резултите от изборите за президент на САЩ. В края на азиатската търговия Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ с повече от 270 електорални гласа.

Регионалният индекс MSCI се срина с 3 на сто, достигайки най-ниското ниво от деня, след който Великобритания гласува за напускане на ЕС, коментира Джулиет Сали за телевизия "Блумбърг България". Японският "Никкей" се срина с 5.5%, а борсата в Хонг Конг - с 3%.

"Това изглежда като още една изненада като тази с "Брекзит". Страхът от несигурността взима своето. Много предпочитат първо да продават, а след това да си задават въпроси“, коментира борсовият експерт Раян Детрик от “LPL Financial", цитиран от CNN.

За сравнение "Дау Джоунс" потъна само с 3.4% при новината за "Брекзит". "DAX" обаче загуби около 10% в първия ден и се нуждаеше от минимум месец, за да компенсира спада.

След първата реч на Тръмп като новоизбран президент обаче паниката на пазарите частично бе овладяна.

Според портала Investor.bg пазарни наблюдатели предричат сериозна волатилност на пазарите и през следващите дни.

Като все по-малка се оценява вероятността за намаляване на лихвите в САЩ до края на годината. Заради липсата на детайли в икономическите планове на Тръмп се засилва несигурността за Фед и поставя под въпрос намерението за по-ниски лихви.

Победата на републиканеца хвърля съмнения и върху бъдещето на председателя на Фед Джанет Йелън. Тръмп неведнъж е обвинявал Фед, че поддържа лихвените проценти ниски, за да помогне на президента Барак Обама, и намекна, че може да замени Йелън, след като мандатът ѝ приключи през януари 2018 г. Част от анализаторите очакват тя да подаде оставка по-рано.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?