Долната камара на Конгреса на САЩ одобри премахването на статуи на политици, подкрепящи робството

Долната камара на Конгреса на САЩ одобри премахването на статуи на политици, подкрепящи робството

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи премахването от Капитолия на бюст на Роджър Тейни - петият председател на Върховния съд, известен най-вече с решение в подкрепа на робството. Ще бъдат премахнати статуи още на Джеферсън Дейвис и други видни фигури на Конфедерацията, предаде АП, цитирана от БТА.

Общо 285 членове на долната камара на Конгреса подкрепиха мярката, а 120 бяха против. Всички демократи, както и 67 републиканци, гласуваха със "за".

През миналата година Камарата на представителите вече одобри подобен законопроект, но той бе отхвърлен от контролирания тогава от републиканците Сенат. Сега застъпниците на инициативата се надяват резултатът да е различен, тъй като в Белия дом е президентът Джо Байдън, а горната камара на Конгреса на практика е контролирана от демократите с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

Сегашните правила не позволяват на конгресмените да демонтират статуи на Капитолия. В САЩ всеки щат има право на две статуи във федералния Конгрес, за да бъде отдадена почит на хора, изиграли важна роля в неговата история. Те може да бъдат заменени само при съгласието на законодателното събрание и губернатора на съответния щат.

Бюстът на Роджър Тейни ще бъде заменен с такъв на Тургуд Маршал - първият чернокож съдия във Върховния съд на САЩ.

През 1857 г. Тейни се произнася, че чернокожият Дред Скот е роб, а не гражданин, и затова няма право да заведе дело във федерален съд. Освен това той застъпва становище, че законодателство, ограничаващо робството в определени територии, е противоконституционно.Свалените статуи от Капитоля ще бъдат върнати в щатите, които са ги изпратили.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?