Долната камара на японския парламент прие спорния "закон срещу конспирациите"

Долната камара на японския парламент прие спорния "закон срещу конспирациите"

Долната камара на японския парламент прие предизвикващ спорове закон за криминализиране на подготовката на тежки престъпления. Това стана въпреки силната съпротива на опозицията, която отстоява, че така ще се стигне до злоупотреба с власт и установяване на полицейска държава, предаде ДПА.

Законът ще бъде окончателно приет, когато бъде одобрен и от горната камара. В нея правителството на премиера Шиндзо Абе има мнозинство. Предвидено е в обхвата му да попада всяка група от поне двама души, планирали извършване на едно от общо 277 престъпления, изброени в списък, а поне един е извършил конкретна подготовка за деянието.

Според правителството на Абе този закон, получил прозвището "закон срещу конспирациите", е необходим за предотвратяване на терористични атаки на Олимпийските игри през 2020 г. в Токио.

Властите твърдят също, че той е нужен на Япония, за да се ратифицира Конвенцията на ООН за борба с организираната трансгранична престъпност.

След три неуспешни опита за приемане на закона срещу конспирациите в сегашния вариант той беше преименуван с цел изрично да се упоменава, че е насочен срещу "подготовката за извършване на терористични или други подобни актове".

Правителственият говорител Йошихиде Суга заяви, че след терористичния атентат в Манчестър, при който загинаха най-малко 22 души, тясното сътрудничество с другите страни ще е "от изключителна важност" за борбата с организираната престъпност във и извън Япония.

Противник на закона, цитиран от агенция Киодо, обаче каза, че правителството използва Олимпиадата и мерките срещу тероризма като предлог за потискане на протести.

Споделяне

Още от Свят