Долната камара прие законопроекта за кибер-сигурност, въпреки заплахата на Обама от вето

Долната камара на американския Конгрес гласува за нов закон за кибернетична сигурност, въпреки заплахата на президента Барак Обама да наложи вето, съобщава ББС.

Законът за кибер- защита и размяна на разузнавателна информация (Cispa) ще даде достъп на правителствени служби до личните данни на потребителите на мрежата при съмнения за кибер - заплаха. Законът ще улесни и размяната на информация между службите за сигурност и частни уеб фирми.

Белият дом заяви в сряда, че президентът Обама ще наложи вето на закона. В изявлението се казва, че новият документ пренебрегва "важни постановки от закона за електронно наблюдение без да въвежда необходимите мерки за защита на личността, конфиденциалността и гражданските свободи”.

В четвъртък Камарата на представителите прие законопроекта с 248 гласа "за” и 168 "против”.

Много обществени организации алармират, че законът ще засегне на първо място не хакерите, а потребителите, които ползват общите файлове. Те също така са обезпокоени от липсата на прозрачност в новия законопроект и призовават горната камара да не го одобрява.

Новият законопроект обаче е подкрепен от водещи представители на технологичната индустрия, които отхвърлиха предишния законопроект Sopa (Stop Online Piracy Act), който е за борба с пиратството в интернет. Компаниите критикуваха Sopa съвместно с правозащитници.

Facebook, AT&T, Intel, Verizon и Microsoft са сред 800 -те компании, които заявиха, че са съгласни с новия законопроект.

В корпоративния блог на сайта Facebook вицепрезидентът на компанията Джоел Каплан написа миналата седмица, че Cispa не изисква от Facebook да споделя информация с трети лица. По думите му законът предвижда, че "ако сме длъжни да споделяме информация в случай на възникване на конкретна заплаха за кибер- сигурността, както и досега ще можем да обезпечим защитата на личните данни на нашите потребители".

Преди приемането на законопроекта в долната камара, в него бяха внесени поправки, така че да включва информация, събрана в хода на разследвания на кибер - престъпления, да обезпечава защита на живота на отделни лица, а също така да защитава непълнолетни от експлоатация.

Майк Ричардсън, привърженик на Cispa, твърди, че новият закон ще направи САЩ по- безопасно място и "икономиката на страната ще е по-добре защитена от чужди кибер - хищници".

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?