Домакинства от прашни градове ще получат 2500-3000 лв. за газификация

Субсидирането може да тръгне наесен, но ще стигне само за осем хиляди жилища

Домакинства от прашни градове ще получат 2500-3000 лв. за газификация

Със субсидия от 2500-3000 лв., която да покрие около половината от разходите за газификация на едно жилище, държавата смята да стимулира газоснабдяването у нас и същевременно да намали праховото замърсяване в редица български градове. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на Четвъртия международен екологичен конгрес, състоял се в понеделник в София.

Новата схема за безвъзмездно финансиране е замислена по предложение на екоминистъра Нона Караджова и ще се финансира с 10 млн. евро от Международен фонд "Козлодуй", с който Европейският съюз компенсира България за затварянето на четирите малки реактора в АЕЦ "Козлодуй".

От парите ще могат да се възползват около 8 хил. домакинства, които ще трябва да направят сами или с банкови кредити първоначалната инвестиция от 5-6 хил. лв. за инсталацията за газификация, а след това при представяне на три платени сметки за газ, държавата ще им възстановява 2500 или 3000 лв., обясни Добрев.

Според Караджова субсидирането на домакинствата за газификация може да започне още наесен, все още се уточняват условията за предоставяне на парите, но приоритетно финансиране ще се дава на живеещите в градовете с наднормено запрашаване и с достъп до газоснабдителни мрежи.

От "Овергаз" обясниха, че въпросната субсидия ще окаже благотворен ефект не само за тях чрез увеличаване на доставките и продажбите на природен газ, но и за стотиците фирми, продаващи газови инсталации у нас, и за самите клиенти, чиито цени на газа би трябвало да намалеят. В момента газовата инвестиция и самата суровина са на толкова високи цени заради малкото потребители, които трябва да изплащат вложенията.

Цели се двоен ефект – ръст на газификацията и намаление на праховото замърсяване в около 30 български града, сред които София, Варна, Стара Загора, Перник, Пловдив и др., обясни Караджова. Добрев коментира, че освен увеличаване на енергийната ефективност ще се постигне и по-голяма екологичност.

В България около 50 процента от хората се топлят с дърва и въглища, които са основния източник за праховото замърсяване през зимата, каза екоминистърът. Другият основен замърсител на въздуха целогодишно е транспортът, като в някои градове приносът му в запрашаването достига 60-80 на сто, допълни тя. Затова приоритет в градовете трябва да бъдат подмяната на транспорта с електрически и въвеждането на системи за управление на трафика. Около 20 на сто от вредните емисии са от задръстванията и работата на двигателите на място, даде за пример Караджова.

Добрев пък посочи, че в България е най-голям процентът на хората, които се отопляват с най-скъпата енергия - електрическата, в сравнение с останалите страни от ЕС. По думите му това е защото у нас токът е прекалено евтин спрямо други държави, но тази тенденция не може да продължава още дълго и се очаква поскъпване на електроенергията у нас с бързи темпове.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма посочи, че очаква през тази и следващата година в страната ни да бъдат реализирани енергоефективни проекти за 1.6 млрд. лв., от които 700 млн. лв. са о еврофондовете, а останалите са осигурени банкови кредити и частни инвестиции на предприятията за подмяна на оборудване, соларни източници на енергия за собствените нужди на бизнеса и саниране на производствени и жилищни сгради.

Според изчисленията на Добрев тази инвестиция от 1.6 млрд. лв. в енергийна ефективност ще доведе до 300 млн. лв. годишна печалба за фирмите и бита.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес