Домакинствата планират да отделят 765 лв. за лятна почивка

Домакинствата планират да отделят 765 лв. за лятна почивка

765 лв. средно планират да отделят за лятна почивка или други социални дейности като сватби, покупка на дрехи или подобряване на дома през лятото българските домакинства. Това показва проучване на компанията за онлайн кредитиране "Фератум Груп", която прави изследването в 19 европейски държави сред 17 631 домакинства.

Средният нетен доход на българските домакинства, участвали в проучването, е 1 176 лв., а средният доход на всички участници в проучването варира между 624 и 4 200 евро.

Българите са сред националностите, които ще инвестират сравнително висок дял от разполагаемия си доход в почивка – 65%, което е повече в сравнение с държави с по-висок стандарт като Литва, Швеция, Полша, Испания, Финландия, Хърватия.

Домакинствата ще отделят най-малко средства за развлечения и спортни събития през лятото. 44% от всички изследвани участници са заявили, че ще отделят толкова средства през лятото, колкото и през миналата година, 35% ще отделят повече, а 21% - по малко.

Едва 35% от българските домакинства са готови да извършват мобилни разплащания, за да платят почивката си, с което се нареждат на предпоследното място в класацията.

За сравнение, тези услуги са доста по-разпространени в Швеция, Полша, Норвегия, Франция и Великобритания, като шведските домакинства са с най-висок дял от 91%.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?