Домашен арест за надзирател от Варненския затвор, уличен в корупция

Домашен арест за надзирател от Варненския затвор, уличен в корупция

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение домашен арест на Явор Д. - инспектор във Варненския затвор, обвинен в корупция. Същата мярка за неотклонение е наложена и на 27-годишната Мюге Ф. Тя е обвинена в помагачество. Третият обвиняем по случая е Филип Филев, който в момента е в затвора и е съпруг на Мюге, съобщиха от съда.

Обвинението

Според обвинението 41-годишният инспектор е получавал суми от затворници, за да изготвя становища, въз основа на които лишените от свобода имали шанс да бъдат преместени в затворническо общежитие, да подават искания за условно предсрочно освобождаване, а други да бъдат изведени на работа.

За тези услуги затворниците превеждали пари на Мюге, която е съпругата на осъдения за грабеж Филип Филев. Затворникът посредничел в комуникацията между лишените от свобода и инспектора, твърди прокуратурата.

Затворническият инспектор Явор е обвинен за получаване на подкуп по член 301, ал.1 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000 лева. Съдът може да постанови и лишаване от право Явор Д. да заема определена държавна или обществена длъжност или пробация (чл. 37, ал. 1, т. 6 от НК), е посочено в съобщението на съда.

Затворникът Филип Филев е осъден от Варненския окръжен съд през ноември 2015 г. на 9 години затвор заради въоръжен грабеж извършен през март 2012 г. с още двама мъже.

Защитата на инспектора иска по-лека мярка за неотклонение

Защитата на затворническия Явор Д. е поискала по-лека мярка за неотклонение. Според адвокатите му обвинението не представило доказателства, че инспекторът има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, има чисто съдебно минало и постоянен адрес.

Пред съда мъжът помоли за определяне на мярка за неотклонение, която да му позволи да продължи да се грижи за съпругата си и трите им деца.

За посредничеството на Мюге Ф. прокуратурата е поискала домашен арест, заради чистото ѝ съдебно минало и факта, че се грижи сама за малолетното си дете.

Решението на съда

Варненският окръжен съд е преценил, че и за двамата съществува обосновано подозрение да са съпричастни към престъплението, за което са обвинени.

Според съдебния състав, не е налице реална опасност двамата да извършат друго престъпление или да се укрият, за да избегнат наказателната отговорност.

Съдебният състав е решил, че в конкретния случай най-подходяща мярка за неотклонение е "домашен арест", тъй като е достатъчно тежка по степен и би могла да обезпечи нормалната работата в досъдебното производство.

Определенията на Окръжен съд във Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България