Домашен арест за Златомир Иванов – Баретата

Домашен арест за Златомир Иванов – Баретата

След единадесет месеца зад решетките Златомир Иванов – Златко Баретата ще смени килията с "домашен арест". Това реши в четвъртък Софийският градски съд след няколкочасово заседание.

Баретата е обвинен за разпространение на наркотици и за подбудителство на убийството на перничанина Румен Стефанов – Алф. Законът предвижда, че по първото обвинение разумният срок за задържане в следствен арест е една година, а по второто – две.

Съдът обаче сменя мярката за неотклонение на Иванов заради влошеното му здраве. Неотдавна бе представена експертиза, според която той страда от стеснение на долните пикочни пътища и се нуждае от операция.

Основният свидетел срещу Златомир Иванов и групата му е Тихомир Георгиев - Боксьора, който даде показания и срещу Красимир Маринов – Големи Маргин и Стефан Бонев – Сако. Самият Георгиев също е в ареста, тъй като ръководел наказателна бригада, която контролирала улични дилъри. След като свидетелства срещу знаковите фигури, Георгиев предпочете сигурността на следствената килия и отказа да обжалва задържането си.

Златко Баретата отдавна е сочен за наркобос от МВР, прокуратурата, медии и неправителствени организации. Преди задържането му той обаче отричаше да се занимава с дрога. Въпреки твърденията му почти всяка седмица МВР съобщава, че е арестуван поредният човек от групата на Баретата.

Така бе и няколко часа преди съдът да измени мярката му за неотклонение. Полицията съобщи, че в Самоков е заключен Ивайло Борисов – Ториното, който е от групата на Иванов и се издирва от около година.

Преди около две седмици в Петрич бяха задържани други двама души от същата група с прякори Хурухай и Горублянския. Твърди се, че Хурухай отговаря за дрогата в пети район в София, а Горублянския - за седми (наркорайоните се простират на териториите, на които действат съответните районни полицейски управления – б. р.). При операцията в Петрич обаче полицията изтърва Мартин Станков – Рашо, който е с ранг на голям началник в групата на Златомир Иванов. Друг с подобен статут е Антон Савов – Тони Мамата, който също се издирва от миналия февруари.

Решението на Софийският градски съд за пускането от ареста на Иванов подлежи на протест от страна на прокуратурата. Заседанието бе закрито, тъй като делото е секретно, а по същата причина адвокатите на Иванов отказаха подробен коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?