Домашната ракия - първа конституционна кауза на омбудсмана Манолова

Търсещите обезщетение от ЧЕЗ за спрения ток бяха посъветвани да направят това до сряда

Домашната ракия - първа конституционна кауза на омбудсмана Манолова

Първата конституционна жалба на новия омбудсман Мая Манолова вече е факт. На 21 декември тя изпълни обещанието си отпреди няколко дни и сезира Конституционния съд (КС) заради новата забрана за варене на ракия в определен период на годината. С приетите миналия месец промени депутатите забраниха варенето на ракия в казани над 500 литра от януари до юни.

Според Манолова е нарушен принципът на свободната стопанска инициатива: "Гражданите са притеснени, че от 1 януари реално с влизането в действие на този закон, няма да могат са си сварят ракията за следващия сезон."

До момента при омбудсмана са постъпили 13 искания от граждани и организации за сезиране на КС, като за четири има отказ, а останалите седем са в процес на обработване, поясни Манолова.

"Наистина е крайно несправедливо под благовидния предлог, че по този начин ще се бори със сивата икономика, правителството и парламентът да прави промени, които да ограничават селскостопанската дейност на българските граждани. В случая се налагат ограничения върху малките субекти без по никакъв начин да се пипат по-големите – не е нормално правилата за една стопанска дейност да се променят в движение", заяви Манолова на пресконференция.

По-рано тази седмица омбудсманът изслуша исканията на производителите на ракия за лична консумация и се ангажира да намери решение на техните проблеми. Производителите се жалваха от намаления обем на съдовете за дестилация - до 500 литра, както и от ограничението на периода - до 6 месеца в годината, в който могат да се произвеждат алкохолни напитки и по-специално ракия.

Правилото бе въведено с промени в закона за акцизите, съгласно които малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. Промените задължават собствениците на казани за ракия да работят само от 1 юли до 31 декември.

Практиката досега показва, че данъкът поголовно не се плаща поради липса на контрол. Няма никакви основания да се смята, че новите ограничения биха засилили контрола и съответно повишили приходите в хазната и свили сивия сектор, като се има предвид, че властта не би желала да се конфронтира с "народа".

"Встъпвайки в длъжност, обещах, че ще защитавам малкия човек, слабите и беззащитните пред силните на деня. Не мисля, че с тази законодателна промяна ще се повиши събираемостта на данъците и акцизите", декларира Манолова в понеделник.

"Внесох конкретни предложения по бюджета на НЗОК за следващата година в частта за здравното осигуряване, защото смятам, че начинът, по който ще бъдат приложени лимитите в здравната дейност, ще създаде огромни проблеми на пациентите в достъпа им до медицинска дейност. Това, съчетано с правилата на изработване на Национална здравна карта, ще означава, че гражданинът ще може да се лекува само в мястото, където живее, и няма да може да избира къде да се лекува", каза още националният омбудсман.

Търсещите обезщетение от ЧЕЗ да искат такова до сряда

Тя взе отношение и към най-актуалната тема от деня - кражбата на кабел, която остави без ток жителите на столичните квартали "Люлин", "Надежда" и "Обеля" за повече от едно денонощие. Според Манолова засегнатите могат да претендират за обезщетение, ако предявят искове до сряда вечерта най-късно. Тя каза, че от ръководството на ЧЕЗ са я уверили, че ще преценяват всеки случай поотделно.

Вината е на различни институции; ЧЕЗ да си променят Общите условия

"Имам известни съмнения дали ЧЕЗ наистина ще възмезди своите клиенти, защото в Общите условия на дружеството е записано, че вреди могат да се претендират в случаите, в които са предизвикани от прекъсване на електрозахранването за повече от 24 часа и в случаите, в които това не е по вина на дружеството, което означава, че в близките дни ще отправя препоръка и към КЕВР, и към Комисията за защита на потребителите, и към самото енергоразпределително дружество да коригират Общите си условия в тази им част. Факт е, че вина, в конкретния случай, носят различни институции. Столична община, която е собственик на въпросната колекторска връзка, която е запалена при кражба на кабел, и законодателят, защото промени в Закона за управление на отпадъците, макар и да се правят често, все още не са достатъчно ефективни", коментира Мая Манолова.

Реформиране на институцията чрез приемни и пътуване

Тя обяви и намерението си през следващата година да извърши цялостна реформа в институцията омбудсман.

Първият нов момент е организирането на пет постоянно действащи приемни в икономическите райони за планиране. Целта е омбусманът да е по-близо да гражданите. Като аргумент Манолова изтъкна, че има хора, за които пътуването до София или до областния център е финансов проблем.

Бившата народна представителка от БСП предвижда и нещо като десанти в страната, като при визитите в една област няма да се ходи само в областния град, а експертите на институцията да отидат до всяка община.

Манолова отчете, че за два месеца при омбудсмана са постъпили 1622 жалби срещу 1006 за същия период през миналата година. Без да коментира причините, тя подчерта, че нарастването на броя на жалбите е показател за повишените очакванията към институцията.

Мая Манолова посочи, че до момента е изготвила 74 препоръки до министри, началници на различни институции и кметове. "С част от тях лицата, които сме ги отправили, са се съобразили. В други случаи се налага да пишем повторно", заяви тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България