Домашната ракия от догодина с акциз от 5,5 стотинки за градус

От началото на следващата година домашната ракия ще се облага с акциз от 5,5 стотинки на алкохолен градус. Това реши на заседанието си в четвъртък парламентарната бюджетна комисия, която прие на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде Дарик радио.

В момента ракията, която се вари в селските казани, не се облага с акциз. Всеки казан има лимит до 10 тона. Догодина няма да има ограничение в производството на алкохол, но всяко домакинство ще има право да вари до 30 литра ракия за собствена консумация.

От догодина за домашна ракия с 40 градуса алкохолно съдържание акцизът ще е 2,20 лева за литър. За допустимото максимално количество на едно семейство от 30 литра акцизът за 40-градусова ракия ще е 66 лева.

От 1 януари на частните казани задължително трябва да имат измервателни уреди, съобщи зам.-министърът на финансите Георги Кадиев. Такъв апарат струва 50 хиляди лева.

С друга промяна в Закона за акцизите депутатите от бюджетната комисия освободиха от налог биоетанола, като вид възобновяем енергиен източник. От Министерството на финансите възразиха на това изменение, тъй като до момента няма разработени стандарти за биогоривата.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?