Домашният офис и шефът като "Биг Брадър"

Работодателите могат да следят служителите си през домашните им компютри

Домашният офис и шефът като "Биг Брадър"

Коронавирусът накара много бизнеси да преминат на работа от вкъщи.

Така работният ден се измести към чатове, съобщения, имейли и конферентни разговори.

Но всякакви подозрения, че това ще отслаби контролът върху работниците, са необосновани, твърди в свой анализ европейската версия на изданието "Политико". Според него работата от вкъщи дори може да засили наблюдението върху работната сила, защото част от приложенията следят дали служителят отделя необходимото внимание на задачите.

Ето например платформата Zoom, благодарение на която има бум на видеоконференциите в условията на социално дистанциране. Това, което много хора не знаят, е, че тя разполага с функция за проследяване на вниманието на участниците.

"Създателят на събитието вижда индикатор за това дали посетителят не е бил фокусиран върху десктопа си или върху мобилния си телефон за повече от 30 секунди. Това означава функцията Zoom meeting view да е отворена и активна", посочва "Политико".

Тенденциите по Оруел важат и за Twitter.

Друго приложение - UberConference, се хвали, че осигурява на потребители си детайлна стенограма на техните обаждания и я праща директно към приложенията за записки. UberConference прави и разбивка на навиците на работниците – от броя на обажданията им до средната им продължителност.

Американското издание "Уол Стрийт Джърнал" например е инструктирало персонала си да отговаря за не повече от няколко минути на получените съобщения и да съобщава на мениджърите, ако е в почивка, на среща или в интервю.

Функции в помощ на работодателите, които искат да надзирават как работят служителите им от вкъщи, предлага и платформата за разговори Slack. Платената версия позволява на мениджърите да четат преките съобщения на служителите си. Съобщенията в Slack обаче не са криптирани, за разлика от тези в WhatsApp или Signal.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят