Домът за деца "Асен Златаров" ще бъде закрит на 1 ноември

Домът за деца "Асен Златаров" ще бъде закрит на 1 ноември

Домът за деца, лишени от родителски грижи, "Асен Златаров" в столицата ще бъде закрит официално на 1 ноември и така ще приключи процесът на деинституционализация. Преди 2 години в дома е имало 45 деца, сега повечето са настанени в по-сигурна и стабилна за тях среда.

Три обаче са избягали и полицията ги издирва, а едно липсва вече пети месец, съобщи проф. Нели Петрова, председател на Управителния съвет на Института по социални дейности и практики, който управлява дома в последните две години, цитирана от БНР.

“Очакванията ни бяха да се случи по-бързо и имаше обективни забавяния, които бяха свързани с местата, където най-вече бяха настанени децата. За самите деца имаше трудност, защото ние на няколко пъти започнахме по-интензивно да ги подготвяме и това им се отрази“, посочи Петрова.

“От друга страна изключително се отрази на персонала. В самото начало, когато започнахме работа, персоналът знаеше, че Домът ще бъде закрит. Но когато на няколко пъти се казва „След няколко месеца закриваме“, а после това се отлага, хората естествено си търсят работа. И така или иначе трудното намиране на хора в София, които да работят тази тежка работа за тези възнаграждения, всъщност се оказа на моменти невъзможно. За нас беше най-големият проблем“, заяви тя.

Около дома през годините имаше не един скандал заради бягства, случаи на наркозависими и дори ХИВ-позитивни деца.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?