Доматена блокада на път в Пловдивско заради ниските изкупни цени

Тонове домати заляха пътя край Ново село, сн. БГНЕС

Почти десет тона домати заляха пътя Пловдив-Пещера на входа на Ново село, където във вторник около 600 зеленчукопроизводители от региона протестираха срещу ниските изкупни цени на зеленчуците и блокираха за около час движението по пътя.

 

Изсипаният зарзават по-късно бе разчистен. В протеста се включиха и малки деца и възрастни хора, някои от които плачеха за продукцията си, за която са вложили много труд, а изхвърлят, предаде БНР.

 

Демонстрантите дадоха срок от една седмица на правителството да засили контрола върху митниците и вноса на продукция от Македония и Турция , както и да има облекчения за получаването на евросубсидии за производство на зеленчуци. Ако не са удовлетворени от предприетите мерки, те заплашиха в повторна блокада на пътища.

 

Фермерите заявиха, че координират действията си със своите колеги от Петрич.

 

Недоволни са и зеленчукопроизводители от село Капитановци, които вече събират подписка срещу това, че жители от румънския град Калафат продавали продукцията си на пазара във Видин на дъмпингови цени спрямо българската стока. Производителите са прави да реагират, въпреки че пазарът е свободен и той диктува цените, коментира кметът на селото Владимир Аристотелов, цитиран от агенция “Фокус“. По думите му калафатските търговци се появили след пускането на Дунав мост ІІ и изрази надежда, че това ще спре с въвеждането на такса за преминаване през моста от 1 юли. Кметът коментира още, че пазарните цени на зеленчуците не покриват реалните разходи за производството им заради поскъпналите препарати и торове.

 

В Пазарджишко пък се оплакват, че изкупните цени на зарзавата продължават да падат. Докато преди седмица доматите най-добро качество се изкупували от производителите по 50 стотинки за килограм, а вече прекупвачите ги вземали по 40 ст. Опасенията на фермерите са, че изкупната цена може да падне до производствените разходи за кило домати от 25 ст.

 

Борбата на земеделските производители в България към момента е за намирането на пазари, коментира Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. По думите му едва 15 на сто от зеленчуците и плодовете по пазарите са родно производство, а останалите 85% са внос. “Българските земеделски производители загубихме пазари и това е проблемът, посочва той пред “Фокус“.

 

“С каквото и да се сблъскваме всички земеделски производители, колкото и да намаляваме цените, пак ще имаме излишък на продукцията, което е жалко”, каза Трифонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?