Домусчиев даде на заден за национализацията на американските топлоцентрали

Идеята не била на КРИБ, а на БСК и договорите не трябвало да бъдат разваляни, а да се спре субсидирането

Сн.: БГНЕС

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев се разграничи от предложението за национализация и последваща приватизация на двете американски топлоцентрали от комплекса "Марица Изток", посочвайки, че то било на Българската стопанска камара (БСК). Предложението е залегнало в пътната карта за енергийни реформи, оповестено преди седмица от името на четирите национално представителни организации, сред които и КРИБ.

Междувременно "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", чиито активи са нарочени за одържавявяне, напуснаха КРИБ, а големи енергийни компании и асоциации се   обявиха   публично срещу подобна мярка.

Развалянето на договорите с инвеститорите в двете т. нар. "американски централи" е законово невъзможно в момента, призна Домусчиев в четвъртък пред Нова телевизия.

"В никакъв случай не става дума за национализация, а в процеса на преговорите да се търсят какви ли не форми", каза Домусчиев и допълни: "Аз лично не го подкрепям, но това е мое лично мнение. Но аз не мога да кажа на колегите от БСК – не внасяйте вашите предложения. В никакъв случай не става дума за нещо незаконно, не за национализация, както на някои хора им харесва да превъртят нещата".

На този етап от Министерството на енергетиката са категорично против предложението на работодателите, но пък премиерът Бойко Борисов не се разграничи публично.

Домусчиев увери, че неговото лично мнение е, че договорите не трябва да бъдат разваляни, но държавата трябва да спре да ги субсидира: "Включително и парите да бъдат върнати за периода, в който са били използвани“.

Според Домусчиев БСК не са настоявали за национализацията на двете централи, а са посочили мярката като възможност в процеса на преговорите с инвеститорите да бъдат търсени форми, за да бъде защитен интересът на потребителите.

Пътната карта, съдържаща предложението за национализация, първоначално бе публикувана на сайта на работодателските организации, но впоследствие бе свалена. Както стана ясно, това предложение е дълго обмисляно и консултирано, тъй като е придружено от доклад (който е 59 страници и не е разпространен публично), подготвен от една от големите адвокатски кантори.

Липсата на основание за развалянето на договорите с "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал" е накарала работодателските организации да се обърнат към Европейската комисия с искане да се произнесе дали има нерегламентирана държавна помощ при сключването им.

"Очакваме да излезе със становище те да бъдат не само развалени, аз не казвам развалени, а да бъде спряна тази субсидия, включително тези субсидии през годините да бъдат върнати", обясни Домусчиев.

Домусчиев повтори тезата си, изказана след срещата с ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в сряда, че от години в енергетиката има узаконен грабеж чрез подписването на договорите за двете "американски“ централи.

Попитан дали двете компании са причина за по-скъпия ток, срещу който протестират работодателите, той заяви, че от таксата "задължение към обществото", която всеки плаща и е 37.9 лева за мегаватчас, "24.5 лева се дължат на тази субсидия и тази добавка". Той обвини правителствата досега, конкретно това на Иван Костов, за сключваните неизгодни договори в енергетиката.

"Има един узаконен грабеж от политици и от представители на държавата във всеки един момент. Тези договори (за централите в "Марица Изток - бел. ред.) са подписани от правителството на Иван Костов и искам да попитам г-н Иван Иванов тогава къде е бил", заяви председателят на КРИБ.

Той отново нападна членовете на КЕВР, наричайки ги "едни чиновници, които се крият зад закона". Работодателите са против поскъпването на таксата "задължение към обществото" за индустриалния ток, с което тя да се изравни с таксата, която плащат битовите потребители.

На въпрос защо непрекъснато критикува Реформаторския блок, а изглежда "в страхотен синхрон" с управляващите, Кирил Домусчиев отговори, че в момента срещат разбиране и специално благодари на вицепремиера Томислав Дончев, че прави всичко възможно за намиране на решение, включително и с промени в законодателството.

Председателят на КРИБ потвърди, че има писма от двете американски централи с намерения да напуснат организацията, защото явно са се почувствали засегнати.

Критичното отношение на медиите от групата "Икономедия" към политиката на КРИБ Домусчиев се опита да обясни като лично отношение на издателя им Иво Прокопиев, бивш председател на КРИБ. Според него конфликтът тръгнал оттам, че Прокопиев бил против издигането му за шеф на организацията, а когато Домусчиев оглавил КРИБ, развалил съвместните медийни отразявания с медиите на Прокопиев, защото КРИБ нямала изгода от тях.

Откакто Домусчиев оглави КРИБ, лично той и организацията имат мощната подкрепа на медиите, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. По този повод Домусчиев каза, че нямал "допирни точки" нито с Прокопиев, нито с Пеевски.

"Ако някой по някакъв начин нарушава интересите на нашите членове – дали става дума за сив сектор, или става дума за енергетика, ние ще реагираме. Независимо как се казва дали – Делян Пеевски, дали Прокопиев", заяви шефът на КРИБ.

"Виждал съм ги, но не сме сядали на маса, не сме правили преговори. Нямаме допирни точки – не се занимавам с медии, не се занимавам с политика, за да мога да претендирам, че тези хора... Предполагам, че медиите на Пеевски обичат всеки един, който казва истината за Прокопиев. И съм сигурен, че ако утре кажем нещо против Делян Пеевски, медиите на Прокопиев ще отразяват на първа страница, за разлика от това, че не отразяват нито една инициатива на КРИБ по никакъв начин в последните месеци", каза той.

На въпрос за инцидента при откриването на трибуна "Моци" в Разград (когато ядосан нарече журналист от бТВ "олигофрен"), собственикът на "Лудогорец" отговори: "Там малко нервите ми дойдоха в повече, напрежението... Защото екшънът е пълен - то не е КРИБ, бизнеса трябва да си гоня, то не е футболът!"

Домусчиев каза още, че ще се радва, когато след 1 година му изтече мандатът на председател на работодателите и намали обществените си ангажименти. "Ще се надявам да не ме преизберат, за да мога да си почина. Нямам амбиции нито да влизам в политиката, нито да продължавам до безкрай тази битка", увери той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?