Домусчиев обвини Валери Симеонов в 90% лъжа за БМФ и се закани да го съди

Кирил Домусчиев, сн. БГНЕС

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и собственик на "Български морски флот" (БМФ) Кирил Домусчиев обвини вицепремиера Валери Симеонов, че 90 процента от твърденията му за БМФ са неверни и се закани да го съди, защото му омръзнало цяло лято да слуша лъжи.

Домусчиев и Симеонов са в сблъсък за БМФ заради арбитражно решение, според което приватизационният договор за морския флот може да бъде променен и на държавата да не се плати неустойка за неизпълнението му в размер на 55 млн. лв. През септември Симеонов даде сделката за БМФ на прокурор като продължение на битката срещу Домусчиеви с предприетото вече пред Върховния касационен съд в началото на юли 2017 г. обжалване на решението на Арбитражния съд на БТПП.

"Колкото по-малко държава в икономиката, толкова по-добре. Това е доказано навсякъде по света. Държавата трябва да помага, но не и да управлява определени сектори и да се бърка в работата им", заяви пред БНР във вторник Домусчиев. Той обясни, че по принцип изпълнява задълженията по договора с държавата за БМФ, но в случая е бил изправен пред безизходица.

"Български морски флот" беше тежка сделка, купихме дружеството с немските си партньори в пика на тази индустрия. Няколко месеца след като влязохме в дружеството, фрактовият пазар се срина. Имаше противоречащи си изисквания - по договор трябваше да намаля средната възраст на корабите, но повечето от тях бяха на 40 години. Тези противоречия те вкарват в безизходица - да направиш нещо добро за компанията, но да не изпълниш изискване и да те глобят", разказа Домусчиев.

Той допълни, че компанията е била спасена и е била на ръба да влезе в черния списък, заради напредналата възраст на съдовете в нея. Според него е важно да се гледа какъв е тонажът на корабите в дружеството, а не броят им, защото преди е имало множество малки по тонаж кораби, които не са били рентабилни. Домусчиев заяви, че ще подведе вицепремиера под съдебна отговорност.

"90% от твърденията на Валери Симеонов са неверни. Ще го съдя, защото цяло лято слушам лъжи. Опитва да влияе на съда, което не е редно за политик от управлението. Смятам, че вицепремиерът има подбуди да ни атакува", каза той.

Бизнесменът допълни, че е инвестирал стотици милиони в БМФ, заради което отхвърли твърденията, че се опитва нарочно да провали дружеството.

Председателят на КРИБ коментира още, че минималната работна заплата не трябва да се определя от правителството под натиска на синдикатите, а трябва да се изчислява по формула, която взима предвид много фактори. Според него тази формула ще доведе до това минималната работна заплата да е на 45% от средната, което би означавало, че тя ще расте постоянно.

По думите на Домусчиев е нормално в някои отрасли на индустрията да са против вдигането на минималната работна заплата, защото производителността на труда в тях е ниска. Той определи като неверни данните, че производителността на труда в България изпреварва тази на европейски държави като Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?