Домусчиев вдига нови жилища и офиси край "Цариградско шосе" в София

Фирмата получи разрешение за изграждането на апартаменти, офиси и хотел въпреки притеснения за трафика

Така изглеждаше преди разчистването теренът, който предстои да бъде застроен.

Нов жилищен комплекс, офиси и хипермаркет ще се появят в столичния кв. "Изток", близо до кръговото кръстовище на булевардите "Г. М. Димитров" и "Цариградско шосе". Общинският съвет одобри подробен устройствен план за имота. Това стана на последното заседание за годината и въпреки недоволството на почти всички съседи на бъдещите хипермаркет, жилищен комплекс с хотел и офиси.

Теренът се намира между бул. "Г. М. Димитров" и малката улица "Д-р Любен Русев", води се в местност "Дианабад - Изток". От месеци е разчистен от старите сгради и подготвен за застрояване.

Промяната на устройствения план, която да позволи новото застрояване, е поискана от собствениците - дружеството "Есте пропъртис", чиито крайни собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви, и дружеството със специална инвестиционна цел "Недвижими имоти София". По неофициална информация предвиденият супермаркет може да е от веригата "Кауфланд" и той ще е на частта, притежавана от компанията със специална инвестиционна цел.

Фирмата на Домусчиеви, която ще прави новите жилища, офиси и хотел, притежава комплекс от затворен тип в същия район. Заради това, че обитава апартамент в него, без да плаща, министърът на финансите Владислав Горанов в момента е проверяван за конфликт на интереси.

Наскоро стана известно, че друг виден бизнесмен – хазартният бос Васил Божков, ще гради нов жилищен комплекс на терен от около 27 декара на бул. "Цар Борис III" 126.

Районът на бъдещия нов комплекс на "Есте пропъртис" се застроява усилено в последните години. Наблизо вече се издига жилищна сграда на компанията "Артекс". В последните дни главният архитект на София Здравко Здравков е издал и разрешение за строеж на ново здание с офиси, хотел и жилища на съседен имот на ул. "Тинтява".

Втори опит

Промяната на устройствения план на терена на "Есте пропъртис" и "Недвижими имоти София" влиза за втори път в общинския съвет. Плановете са да се изгради хотел на 8 етажа със 140 двойни стаи, жилищна сграда със 68 апартамента и офисна част, както и голям магазин. Най-високата сграда ще е с височина от 61 метра или 20 етажа. Тя има няколко по-ниски тела. Предвидена е и офис част от 2403 кв. метра. В единия край на терена трябва да е магазинът. За него е предвиден подземен паркинг с 265 места, а за жилищата, офисите и хотелът такъв на четири нива за 196 коли.

Първият път докладът беше оттеглен, за да се изработи транспортно проучване, което да покаже как ще повлияе новото мащабно застрояване на трафика в района.
Никой не може да каже дали транспортното проучване е коректно

Такова проучване е направено за сметка на инвеститорите. То показва, че улиците в района не са натоварени до проектния си капацитет и има място за още коли, въпреки че в пиковите часове в този район се образуват сериозни задръствания. Заключението е: "Транспортните потоци, предизвикани от функционирането на двата паркинг-гаража в сградните комплекси, в сутрешния и следобедния пиков интервал, не се отразяват чувствително на натоварването и пропускателната способност на околната улична мрежа и могат да бъдат поети без особена трудност от нея".

При обсъждането на проучването се оказа, че няма орган, който да може да каже дали то е направено както трябва. Анализът бил изпратен на пътната полиция, от където обаче казват, че няма методика, по която да се оценят качествата му. Затова е върнат на общинския съвет. Главният архитект Здравко Здравков обясни, че проучването е дадено за оценка и на администрацията на общината, но от там също не казали нито "да", нито "не". Проблемът е, че все още не съществува наредба на регионалното министерство за транспортните проучвания.

За това съветниците решиха, по предложение на арх. Здравков, да изпратят анализа на трафика за рецензия от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Оказва се, че тя е положителна, макар и да няма особена юридическа стойност.

"И в момента "Г. М. Димитров" е изключително натоварен. Изграждането на толкова големи сгради ще направи преминаването по него невъзможно", коментира общинарят Войслав Тодоров от коалиция "Сердика" преди приемането на доклада.

Недоволните съседи

Срещу разрешаването на новото застрояване се обявяват близката болница "Св. Наум", собственикът на офис сградата, в която са офисите на компанията VMware - "Бернард изток тауър", хората от близката кооперация "Балкан", както и дружество, свързано със собственика на болницата "Софиямед" Михаил Тиков.

Негативните им становища обаче не са взети предвид. А те също са свързани с трафика, който ще генерират новите сгради.

А движението може да се затрудни допълнително и от изграждането на още нови сгради в района. В деня, в който общинският съвет одобри плановете за застрояване на имота на бул. "Г. М. Димитров" (20 декември), е влязло в сила разрешително за строеж на офиси, хотел и жилища на съседната улица "Тинтява". То е издадено на компанията "Изток Плаза Инвест", свързано с Михаил Тиков. Негова компания с подобно име е сред атакувалите плановете на "Есте пропъртис" и "Недвижими имоти София".

Разрешението е за изграждането на здание с разгърната застроена площ от над 29 000 кв. метра. То трябва да бъде направено на мястото на бившия автосервиз "Изток". Теренът, който граничи с бул. "Цариградско шосе" е разчистен от месеци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес