Домусчиеви придобиват изцяло "Нет инфо"

КЗК разреши сделката, въпреки мненията на редица медийни групи, че ще повлияе зле на рекламния пазар

Домусчиеви придобиват изцяло "Нет инфо"

Комисията за защита но конкуренцията (КЗК) е одобрила сделката за придобиванията и на остатъчния 30-процентен дял в "Нет Инфо" от мажоритарния собственик "Нова броудкастниг груп" и групата да придобие пълен контрол върху компанията, под чиято шапка са новинарските сайтове www.vesti.bg и www.dariknews.bg, www.vbox7.com за видео споделяния, спортният www.gong.bg, за прогнозата за времето www.sinoptik.bg, финансовият www.pariteni.bg, женският www.edna.bg и редица други специализирани сайтове за имоти и автомобили.

Досега 27% от капитала на "Нет инфо" бяха на "Дарик Радио", притежавано от Радосвет Радев, а други 3 на сто – на "Уеб Финанс" на Христо Христов, който до юни 2019 г. бе изпълнителен директор на "Нет Инфо", но бе отстранен от поста, след като се опълчи на започнатата чистка в Нова телевизия от новия собственик "Адванс Медия Груп" на братята Криил и Георги Домусчиеви, и оказвания натиск над журналисти от сайтовете на "Нет Инфо".

Така сега Домусчиеви придобиват пълния контрол, а според подаденото от "Нова Броудкастинг Груп" уведомление за сделката, нейното цел е развиване на продуктово портфолио на сайтовете на "Нет Инфо" спрямо променящите се потребности на клиентите и така те да станат по-конкурентни.

Положителното решение на КЗК е взето въпреки мнения на редица медийни групи, че сделката ще влоши рекламния пазар на медиите.

Според "Икономедиа" "Нова Броудкастинг Груп" ще придобие значително предимство пред останалите участници на пазара на интернет реклама. Групата ще може да предлага пакети от тв и онлайн реклама, което може да доведе до злоупотреба с пазарна сила. "Инсърт БГ" смята, че след сделката обединената група ще може да повиши цените на рекламата си и дори да промени условията по вече сключени договори.

"Спортал.бг“ счита, че локалните интернет медии ще са поставени в неблагоприятна пазарна среда и някои от тях дори могат да спрат работа. Дружеството дори обвинява "Нет Инфо", че в последните две години има агресивно, непазарно и монополистично поведение на българския интернет пазар чрез принудително налагане на пакетни сделки, обвързвайки тв и интернет рекламата в дигиталните си медии.

Основният конкурент на Нова телевизия - "БТВ Медиа Груп“ очаква пълният контрол на "Нова" над "Нет Инфо" да промени условията на пазара. По данни на официалната метрика на пазара – Gemius, "Нет Инфо" предлага реклама на общо 25 уебсайта, покриващи около 83% от населението на страната, ползващо интернет.

"ИзиАдс" посочва, че сделката ще позволи на "Нет Инфо" да диктува цените на пазара. Изследване на пазара на онлайн реклама, проведено от IAB България през март 2017 г., сочи, че от налетите в български интернет медии 36 млн. лв. за реклама 30% са били за "Нет Инфо". Голяма част от приходите се дължат на пакетните отстъпки, давани от "Нова телевизия" при реклама и в сайтовете на "Нет Инфо".

Притеснения от вдигане на цените за реклама и налагане на все повече достъп до платено съдържание от страна на "Нова Броудкастинг Груп" изразяват и от "Ксениум".

От "Нова" обаче оспорват твърдението, че "Нет Инфо" държи 30 процента от интернет рекламата. Те се позовават също на изследване на IAB България, но от 2016 г., според което приходите от интернет реклама в България надхвърлят 86 млн. лв. и така техните 12 млн. лв. са доста под посочвания дял и дори влиянието им спадало.

Във връзка с мнението на "Икономедия", че ще се засили доминиращата им роля, от "Нова" казват, че нито поведението на придобиваното дружество, нито крос-медийната реклама влияят на решението на клиентите къде да инвестират.

Така КЗК не взема предвид притесненията на конкурентите на "Нова" и разрешава безусловно сделката, чиято цена не е ясна към момента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?