Домусчиеви се оказаха собственици на два етажа в министерство

Държавата им плаща около един милион евро

Домусчиеви се оказаха собственици на два етажа в министерство

Дружеството "Параходство Български морски флот", което е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, се оказа собственик на два етажа от сградата на Министерството на транспорта на ул."Гурко" 5, които сега държавата ще изкупи. Това става ясно от съобщение на Министерския съвет.

Министерството на транспорта ще заплати около един милион евро на частното дружество, за да откупи тази част от имота, който в момента ведомството обитава. Решението е взето на заседанието на правителството в сряда.

От Министерството на транспорта разказаха, че историята започва през 1999 г., когато е взето решението за приватизация на държавното дружество "Параходство Български морски флот" (БМФ).

При подготовка на документите са извадени петият и седмият етаж от административната сграда на Министерството на транспорта от капитала на БМФ. Сделката обаче не е довършена, защото нямало вписване в Търговския регистър.

През 2011 г. частното вече дружество открива този пропуск и завежда дело срещу държавата с искане да му предостави достъп до двата етажа или да заплати имотите.

Решението на Върховния касационен съд е, че имотите са собственост на фирмата на Домусчиеви.

Тъй като няма как частна фирма да бъде допусната в сградата на министерството е взето решение за покупка на имота. Направена е оценка от независим оценител, който е дал цена от около 1 млн. евро, казаха от транспортното министерство пред Mediapool.

В момента на двата етажа на братя Домусчиеви са настанени служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Министерският съвет е възложил на министъра на транспорта Ивайло Московски да сключи договора за покупка на помещения в административната сграда на министерството.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?