Дон Румен "Кихот" Петков срещу вятърните мелници...

Дон Румен "Кихот" Петков срещу вятърните мелници...

След публикуването през 2008 г. на книгата на Юрген Рот "Новите демони" Румен Петков, един от "героите" на германския публицист, обяви, че ще внесе съдебен иск срещу автора.  Бившият министър на вътрешните работи каза тогава, че се чувства оклеветен и ще иска обезщетение за нанесени му неимуществени щети.

Известно е, че мелниците на българското правосъдие не са от най-бързите. И все пак, ето че заведената на 14.10.2008 в Софийския районен съд "Частна тъжба от Румен Петков Йорданов" за има-няма година и половина стигна до съдебна зала. Оттогава досега, обемист плик с преведени съдебни книжа, сред които призовка да се яви в София на 1 февруари, понеделник "в качеството на подсъдим по наказателно дело от частен характер", е пътувал от България до Германия.  Точно навреме, цели два дни преди началото на процеса, в петък, 29 януари, тя е връчена на немския автор на прага на франкфуртския му дом от трима униформени полицаи, изпълняващи българската съдебна поръчка.

Близко до ума е, че съдебното заседание в Районния съд се е открило в отсъствие на подсъдимия, който не е припнал в 6 часа сутринта в понеделник да гони самолета за София. Вместо това Юрген Рот сяда пред компютъра си и запознава немската публика и в частност своите читатели с мислите, които го спохождат след поредния ход на един от персонажите на неговите книги. Част от позицията му може да бъде прочетена от тази сутрин на неговия блог.

В тъжбата си до Софийския съд Румен Петков се оплаква как от извадки от книгата на Юрген Рот, публикувани в "Дневник", той установил, че по негов адрес били:

"…разгласени следните обстоятелства:

- "Румен Петков директно е замесен в търговията с амфетамини...и в мащабна афера с амфетамини";

- "Петков е голям циник, способен на всякаква лъжа. Колкото по-голяма лъжа изрича, толкова по-самодоволен изглежда";

- "В писмо от август 2007 г., циркулиращо из посолствата, се твърди, че Петков е заповядал на икономическата полиция в Плевен да не контролира фирмите на Васил Антонов".

Това, че българският екс-вътрешен министър иска да ме съди въз основа на тези и подобни цитати, пише днес Юрген Рот, е пълен майтап. Той добавя, че нито е казвал, нито писал вменените му във вина изречения. Според немския автор или тъжителят е извадил пасажи от цялостния контекст, или въобще не е схванал за какво става дума в немския оригинал на статията, преведена в "Дневник". Същественото според Юрген Рот е, че Румен Петков явно не е и чувал за понятие като "свобода на мненията".

Важно е, смята Юрген Рот, германският читател да знае какво представлява този политик, екс-вътрешен министър на България - страна член на Европейския съюз. Политикът, който сега се оплаква пред съда, че била "опозорена честта, достойнството и репутацията му пред обществото..." поради "липсата на правна култура" на извършилия престъплението германски писател.

В своя блог днес Юрген Рот се позовава на беседа, водена през ноември 2008 г. с днешния премиер Бойко Борисов. В разговора публицистът естествено задал въпрос и за ролята на Румен Петков. "Бойко Борисов, пише Юрген Рот, се оплака с огорчение, че в книгата си съм го поставил в близост с бившия вътрешен министър. Разбира се, тук можеше да става дума само за близост на печатните страници, а не за близост политическа или в какъвто и да е друг смисъл. Разликата между тях е съществена, особено що се отнася до борбата с организираната престъпност."

До днес Юрген Рот си спомня добре думите на Бойко Борисов: "Той е опасен човек". Пред другите присъстващи на разговора софийският кмет дори нарекъл Румен Петков "бандит". Юрген Рот смята, че Бойко Борисов със сигурност е употребил понятието в политически смисъл. Дори само с това си изказване, пише Юрген Рот, Бойко Борисов ми стана симпатичен. Благоразположението му към кмета нараснало още повече, когато чул от него предположението, че Румен Петков трябва да е бил здравата пиян, когато си е позволил да хули и заплашва германския автор.

Тук Юрген Рот представя на германския читател познати на българската общественост изявления на Румен Петков в медиите. Цитира епитети като "лъжец", "циник", "нищожество", "безгръбначно мекотело", казани по негов адрес и завършва със запомнящото се изречение на Румен Петков в един софийски всекидневник: "Лъжецът, клеветникът, мошеникът трябва да бъде удрян през устата, през пръстите, през всички части на тялото"...

За Юрген Рот такъв начин на изразяване и на мислене демонстрира умонастроение, което е срам за една демократична държава. Това е тъкмо начинът на мислене, типичен за политиците от времето на владичеството на комунизма не само в България.

Случаят "Румен Петков" според Юрген Рот е нагледен пример за това как в България журналистите могат да бъдат притискани до стената. За щастие в Германия тактиката на Петков няма шанс да мине, но българските журналисти, подчертава германският колега, са принудени да живеят в наистина опасни условия.

Това е печална характеристика за демократичната култура на България, поставя диагноза авторът и припомня, че грубите заплахи на Румен Петков бяха изречени съвсем наскоро, след като в София бе пребит посред бял ден журналист и то по буквално същия, описан от Румен Петков, начин.

На финала Юрген Рот цитира думите на високопоставен западноевропейски дипломат, казани му през октомври 2008: "Ние в посолството сме просто потресени от това, което се случва сега в България. Би било страшно, ако Петков пак се добере до властта. Ясно е, че той бе принуден да си подаде оставката. Никой вътрешен министър не може да си позволява такива връзки с организираната престъпност и подземния свят. Всички западни посолства бяха доволни, когато бе обявена оставката му."

Своята "опозорена чест, достойнството и репутацията си пред обществото" Румен Петков е оценил в гражданския си иск на кръглата сума от 10 000 (десет хиляди) лева. От датата на "нанасяне на уврежданията", ведно със законовата лихва..."

Повече от автора на www.de-zorata.de/forum

Споделяне

Още по темата

Още от България