Дон Цеци все пак вкарва свои хора в червените листи

Дон Цеци все пак вкарва свои хора в червените листи

Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев (Дон Цеци), за когото червеното ръководство така и не успя да намери избираемо място поради съпротива на местни организации, все пак остава коалиционен партньор на БСП и след разговор с премиера и лидер на партията Сергей Станишев е била постигната договореност вместо Кънчев две избираеми места да бъдат дадени на негови представители.

През последните седмици 4 червени организации отказаха да "припознаят" Кънчев, който има присъда за изнудване и побой.

Въпреки че преди ден говорителят на БСП Корнелия Нинова каза, че Евророма, няма да е партньор за парламентарния вот, в петък се оказа, че Милена Христова, която е зам.-председател на младежката организация на Евророма и главен юрист на Районното управление на горите в София-област, ще е на второ място в листата в Пловдив-област. Зам.-председателят на Евророма Александър Методиев пък ще бъде четвърти в София-област.

Промяна има и в друга червена листа – банкерът Стоян Александров, който бе спряган ту за мажоритарен кандидат в София и после в Стара Загора, ту почти сигурно беше второто му място в старозагорската партийна листа, в крайна сметка няма да се кандидатира за народен представител от БСП. Второто място в Стара Загора е отредено на Спас Панчев, зам.-военен министър.

Сблъсъците в БСП за подредбата на листите накара известни социалисти като Татяна Дончева, Георги Близнашки и Евгения Живкова да заявят, че напускат политиката, а историкът Божидар Димитров се отказа от членство в БСП и ще води листи на ГЕРБ за парламентарните избори.

"Никой отдавна не го брои за член на БСП", коментира в петък Станишев по адрес на Димитров.

БСП най-подготвена отново да управлява

При официалното представяне на предизборната си програма, Станишев отново заяви, че партията му е "най-подготвена" отново да управлява. Румен Овчаров допълни, че БСП е "показала, че може да води успешно България". По думите му основната задача пред тях е "да минимизират успешно и ефектите от една безпрецедентна финансова и икономическа криза".

И двамата декларираха, че след свършеното през настоящия мандат, могат да поискат доверието на избирателите за нов.

Като призна, че България остава една от най-бедните страни в ЕС, Станишев каза, че "имаме време да наваксаме" и затова БСП предлага "ясен план за стабилна икономика за периода 2009-2013 г.". Платформата на партията е разделена на 15 части, които включват мерки от икономическата, финансовата, социалната, здравната система, от правосъдието, вътрешния ред и пр.

Както вече Mediapool писа, в програмата е записано, че БСП се ангажира през следващ мандат средната работна заплата да стане 950 лв., а минималната 400-450 лв.. Минималната пенсия пък да стигне до 200 лв.

Обещава се и намаляване на ДДС, но без да се казва с колко точно, а само ако съществува фискална възможност. В момента данъкът е 20 процента.

По време на представянето на мерките в петък се оказа, че частта за свалянето на ДДС-то липсва. Оказа се, че е била "станала техническа грешка". В крайна сметка от ръководството на левицата коментираха пред Mediapool, че този ангажимент остава и ще бъде отново включен в платформата.

От окончателният ѝ вариант обаче е отпаднало предвиденото премахване на облагането на дивидентите, но пък е заложен 11.9 процента осигуровка за бизнеса. В момента тя е около 19%.

"Не се страхуваме да напишем черно на бяло какво обещаваме. Доказа ли сме, че реализираме ангажиментите, които поемаме", обяви Станишев пред съпартийци, представители на синдикатите и неправителствения сектор. По думите му онези, които не поемат конкретни ангажименти към избирателя, "нямат ясен план и затова ги е страх". По адрес на опозицията той коментира, че "разчитат на крайни десни политики", които водели България по грешен път. Според него на някои от претендентите за власт ще им "трябват няколко години, за да разберат как се управлява".

Станишев се похвали и че за първи път БСП има "уникален шанс за първи път да приключи успешно един цял мандат".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?