Доналд Тръм и Ким Чен-ун са в Сингапур за историческата си среща

Ким Чен-ун след кацането си в Сингапур

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун са вече в Сингапур за дългоочакваната си историческа среща. Тя ще се състои в хотел "Капела" във вторник сутринта местно време (в нощта на понеделник срещу вторник българско време).

За първи път севернокорейски лидер ще се срещне с действащ американски президент.

Разговорите ще са насочени към постигане на споразумение за премахване на ядрените оръжие на Северна Корея срещу облекчаване на икономическите и дипломатически санкции срещу Пхенян.

Ким Чен-ун кацна на летище "Чанги" в 14,38 часа местно време (6,38 по Гринуич) с полет на авиокомпания "Еър Чайна" и бе откаран в хотел "Сейнт Реджис", където се смята, че е отседнала севернокорейската делегация.

Според южнокорейската агенция Йонхап Боинг 747-4J6, с който е пристигнал Ким, е частен самолет, използван от китайското правителство за висши официални лица, включително президента Си Цзинпин. Късно снощи друг китайски самолет, излетял от Пхенян, е кацнал в Сингапур, вероятно със севернокорейския подготвителен екип за срещата на върха.

Американският президент кацна в 12:20 часа по Гринуичвъв военна база. Тръмп потегли за Сингапур вчера от Квебек, Канада, където участва в среща на върха на Г-7.Пътем самолетът "Еър Форс 1" е кацнал в американската военноморска база Суда на остров Крит тази нощ за дозареждане с гориво в 3,07 ч. (бълг. време), около осем часа след излитането от Квебек.

Налице е "уникална възможност" със Северна Корея, която работи "много добре" със Съединените щати, заяви на тръгване от Канада американският президент. Той каза, че отива на "мирна мисия".

Може би ще разбера "още на първата минута" от срещата с Ким дали ще може да бъде постигнато споразумение със Северна Корея, увери Тръмп. Той потвърди, че целта остава закриване на севернокорейската ядрена програма, и изрази задоволство от свършената до момента работа.

След пристигането си севернокорейският лидер се срещна с премиерана Сингапур Ли Сян Лун в държавната резиденция Истана.

"Целият свят ще гледа историческата среща на върха между КНДР и САЩ. Благодарение на вашите искрени усилия... успяхме да довършим подготовката на срещата на върха", каза Ким.

Сингапурският премиер от своя страна благодари на севернокорейския лидер за визитата му в страната. Ли благодари още на Ким, че се е обърнал към Сингапур с молба да организира историческата му среща с Тръмп.

Тръмп ще се срещне с Ли Сян Лун утре.

Премиерът на Сингапур съобщи, че срещата на върха Тръмп-Ким Чен-ун ще струва около 20 милиона сингапурски долара (15 милиона щатски долара). "Това е цена, която сме готови да платим", заяви той, цитиран от ДПА.

Около половината от тези разходи са за мерките за сигурност и те ще бъдат изцяло поети от сингапурските власти, каза Ли и подчерта, че това е приносът на страната към международното събитие, което е и в неин интерес.

Премиерът каза това в отговор на репортерски въпроси, зададени му в Международния пресцентър, където приблизително 2000 чуждестранни журналисти ще отразяват срещата на върха.

Освен със сериозни мерки за сигурност Сингапур посреща двамата лидери и с цветя, поставени символично в дулата на оръдия. Днес в около 60 оръдия, останали от колониалната епоха по бреговете на на остров Сентоса, където ще се водят разговорите, бяха поставени букети от лилиуми, гербери и маслинови клонки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят