Доналд Тръмп: Американският долар ще става все по-силен

Изявлението му оказа влияние на цената на зелената валута и на петрола

Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че доларът ще се засилва по време на неговото управление и неотдавнашните забележки относно американската валута, направени от финансовия министър Стивън Мнучин, са били погрешно разбрани.

"Доларът ще става все по-силен и по-силен и в крайна сметка искам да видя един силен долар", каза Тръмп в ексклузивно интервю за CNBC дадено в четвъртък вечерта след пристигането му в Давос за ежегодния Световен икономически форум.

Нашата страна става отново икономически силна, както и силна в други отношения, допълни той.

Трябва да се има предвид, че последните коментари на Тръмп по отношение на долара се различават доста от негови предишни изявления. През април миналата година той заяви загриженост, че доларът е "станал прекалено силен".

Вербалната интервенция на Тръмп в подкрепа на американската валута е факт, след като в сряда американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че той приветства един по-слаб долар и уточни, че това би било от полза за търговията и по-специално за американския износ.

В четвъртък Мнучин се опита да омаловажи това свое изявление, което провокира драматична обезценка на долара с близо 2 процентни пункта, отбелязвайки, че тези коментари въобще не представляват промяна на позицията му по отношение на долара и че той вярва, че доларът ще се засилва в дългосрочен план, отразявайки силните икономически фундаменти в САЩ.

В тази връзка Доналд Тръмп отбеляза, че коментарите на Мнучин са извадени от контекста и препоръча да се прочете цялото му изявление.

Интервюто на американския президент пред CNBC е опит да се парира част от драматичната обезценка на долара на валутните пазари, посочват агенциите.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?