Доналд Тръмп назначи зет си за съветник

Джаред Къшнър, Иванка Тръмп и Доналд Тръмп по време на миналогодишната предизборна кампания

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп назначи за висш съветник в Белия дом съпруга на дъщеря си Иванка Джаред Къшнър, предаде Франс прес, като цитира екипа на Тръмп по предаване на властта. Къшнър няма да получава никаква заплата, докато е съветник в Белия дом.

"Той бе доверен съветник през цялата предизборна кампания и аз съм горд, че ще има ключова роля в моето правителство", заявява Доналд Тръмп, цитиран от екипа си.

Бъдещият американски президент изтъква, че зет му е постигнал изключителни успехи и в бизнеса, и в политиката. Той ще бъде несравнимо ценен като съветник на президента и ще работи за изпълнение на амбициозната му програма, се казва в съобщението на преходния екип на Тръмп.

"За мен е чест да служа на страната си", каза младият бизнесмен, потомък на влиятелна еврейска фамилия. Въпреки че не е имал никакъв политически опит преди да се включи в предизборната кампания на тъста си, той отдавна го е съветвал по въпроси на Близкия изток, отбелязва ДПА.

Подобно на Доналд Тръмп баща му Чарлз Къшнър е важен играч на пазара на недвижими имоти в Ню Йорк.

Назначението затвърждава силното и понякога решаващо влиянието на нюйоркския предприемач с недвижими имоти върху новоизбрания президент, пише в. "Ню Йорк таймс".

Трийсет и пет годишният Къшнър, който се ожени за дъщерята на Тръмп Иванка през 2009 г., е по-близък до бъдещия президент от всеки друг съветник. Той е непоклатимо и стабилизиращо присъствие в един често пъти хаотичен екип по поемането на властта и дава мнение по повечето от най-важните решения на тъста си за назначения или уволнения.

Къшнър възнамерява да продаде някои от холдингите си и други активи, каза адвокатката му. Някои експерти по етика поставят въпроса дали това назначение е законно, имайки предвид федералните закони против непотизма, чиято цел е да попречат на семейните връзки да влияят на работата на правителството.

Други президенти са оформяли екипите си в Белия дом така, че че да отразяват опита им от щатските конгреси, кампании или военни командвания. Тръмп възнамерява да възприеме мениджърския стил на нюйоркската си империя в сферата на недвижимите имоти, в която семейството е на върха, а служителите, колкото и да са доверени или талантливи, са под тях, пише вестникът.

Къшнър няма да получава заплата и планира да работи по проблеми от Близкия изток и Израел, по изграждане на правителствени партньорства с частния сектор и по въпроси на свободната търговия.

Назначението му бе прието с облекчение от някои либерали, включително от кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, според когото той е фактор на умереност в доминираната от консервативни хардлайнери администрация на Тръмп, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Назначението на Къшнър още повече ще оплете следващия екип в Белия дом в мрежа от потенциални конфликти на интереси и обвинения в шуробаджанащина, пише в. "Гардиън".

От месеци Къшнър е неофициален съветник на Тръмп заедно с трите му пълнолетни деца - Доналд младши, Ерик и съпругата на Къшнър Иванка. Преходният екипът на Тръмп съобщи в изявление, че Къшнър, началникът на кабинета на Тръмп Райнс Прибъс и главният му стратег Стив Банън са "ефикасен водачески екип".

Къшнър ще трябва да докаже, че федералният закон срещу непотизма не се отнася до него. Законът влиза в сила през 1967 г., след като президентът Джон Кенеди назначава брат си за главен прокурор, и забранява на федерални служители да назначават членове на семейството си в агенция или друго ведомство, което оглавяват.

Смята се, че адвокатите на Къшнър ще изтъкнат, че Белият дом, строго погледнато, не е агенция и следователно правилата срещу облагодетелстване на роднини не важат в този случай. Екипът на Тръмп отбелязва, че тази вратичка спасява и самия Тръмп от евентуални конфликти на интереси.

Къшнър е посъветвал Тръмп да включи ветерани от Уолстрийт в екипа си, а новоизбраният президент спомена, че зетят му може да помага при външнополитически преговори. През ноември той каза, че Къшнър, който е ортодоксален евреин, може да помогне "да има мир в Близкия изток", отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?