Доналд Тръмп отчая конкуренцията с победи в пет щата

Негови привъженици и противници пак се биха

Водещият кандидат за президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп отчая конкуренцията, постигайки победи в нови пет щата. Той спечели вота в своята партия в Кънектикът, Делауер, Мериленд, Пенсилвания и Род Айлънд.

"За мен това беше най-важната нощ. Смятам себе си за най-вероятния кандидат, абсолютно", каза Тръмп.

Той призова Тед Круз и Джон Кейсик да напуснат надпреварата. "Те нямат бъдеще. Ние трябва да излекуваме Републиканската партия", обясни Тръмп.

Ситуацията при демократите е същата. Хилари Клинтън увеличи преднината си пред Бърни Сандърс с победи в Кънектикът, Делауер, Мериленд и Пенсилвания. Тя загуби единствено в Род Айлънд.

В същото време около 50 негови привърженици и противници влязоха в сблъсъци пред сградата на общината в Анахайм, окръг Ориндж, щата Калифорния.

При конфронтацията пет души, включително две момиченца, са били напръскани със спрей от демонстрант, съобщи местната полиция. Няма тежко ранени и арестувани, съобщи Асошиейтед прес.

Привържениците на Тръмп развяваха американски знамена и носеха плакати с надписи в негова подкрепа. Те бяха посрещнати от противници, след което двете групи започнаха да се надвикват. В един момент човек от противопоставящите се на Тръмп започна да пръска хората от лагера на привържениците с лютив спрей.

Петима души, включително две момичета на възраст 8 и 11 години, са сред пострадалите, заяви сержант Дарън Уайът. На трима души е оказана медицинска помощ на място.

Мъжът със спрея е избягал и полицията го издирва, добави Уайът.

До конфронтацията се стигна преди дебати в общинския съвет по резолюция, предложена от местна общинарка, заклеймяваща "разединяващата" реторика на Тръмп.

Според текста обидните изявления на Тръмп по адрес на мексиканските имигранти, мюсюлманите и други групи противоречат на конституционните принципи, както и на водещите принципи за Анахайм, а именно "приобщаването и добротата".

По време на обсъжданията спорът отвън продължи, но без повече ексцеси, а заседанието на общинарите приключи късно през нощта. В крайна сметка съветът реши да не гласува резолюцията.

Това не е първият случай на сблъсъци между противници и симпатизанти на Тръмп по време на кампанията. Миналия месец имаше подобни инциденти и в Чикаго.

Още по темата
Още от Свят