Доналд Тръмп отдаде почит на покойния президент Джордж Буш-старши

Сн. ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания отдадоха почит на покойния бивш президент Джордж Х. У. Буш, чийто ковчег бе изложен в Капитолия във Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес.

Те застанаха в понеделник вечерта до ковчега и затвориха очи за няколко секунди, след което Тръмп козирува, а Мелания сложи ръка на сърцето си. После двамата излязоха от залата.

Тръмп пропусна организираната по-рано церемония, на която вицепрезидентът Майк Пенс и други държавници произнесоха хвалебствени слова по адрес на Буш-старши.

Републиканецът Буш даде да се разбере преди време, че не е гласувал за Тръмп през 2016 г., отбеляза Франс прес. Но настоящият стопанин на Белия дом настоя да му отдаде всички почести и дори предостави президентския самолет за пренасяне на тленните му останки във Вашингтон.

"Животът на Джордж Х. У. Буш бе въплъщение на това, което прави Америка наистина изключителна", написа Тръмп за 41-ия президент на САЩ, починал в петък в Хюстън, щата Тексас, на 94 години.

Междувременно "Ню Йорк Поуст" съобщи, че няма да се допуснат критични изказвания срещу настоящия американски президент Доналд Тръмп по време на погребението на Джордж Буш-старши.

Тръмп и първата дама Мелания ще присъстват и на погребението, но президентът няма да произнесе реч. 

Церемонията по погребението с държавни почести ще се проведе в четвъртък в Националната катедрала във Вашингтон. Денят беше  обявен за ден на национален траур. 

41-ият президент ще бъде погребан до жена си в своята библиотека в Тексас в тесен семеен кръг.

Най-старият бивш държавен глава на САЩ се спомина на 94-годишна възраст след продължително боледуване.

Бившият президент страдаше от паркинсон и използваше инвалидна количка от 2011 г.През април той бе приет в болница заради инфекция.

Буш-старши бе вицепрезидент от 1981 до 1989 г.по времето на президента Роналд Рейгън и президент от 1989 г. до 1993 г. Той е син на сенатор републиканец, бивш конгресмен, посланик на ООН, дипломатически представител в Китай и директор на ЦРУ.

Неговият син Джордж Буш-младши също беше президент.

Споделяне

Още от Свят