Доналд Тръмп отмени историческата среща с Ким Чен-ун

Доналд Тръмп отмени историческата среща с Ким Чен-ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изненадващо отмени срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, планирана за 12 юни в Сингапур. Причината е "огромната ярост и отявлената враждебност" в декларацията на Северна Корея срещу американския вицепрезидент Майк Пенс.

Преди три дни Пхенян нарече Пенс "политическо чучело" и заяви, че е еднакво готово и за ядрена конфронтация, и за масата за преговори, пише АП, цитирана от “Дарик“.

 В писмо до Ким Чен-ун, публикувано в четвъртък от Белия дом, Тръмп заявява, че въз основа на тази декларация смята за "неподходящо в сегашния момент да се състои отдавна планираната среща".

Северна Корея говори за ядрените си способности, "но нашите са толкова внушителни и мощни, че се моля на Бог никога да не бъдат използвани", пише президентът на САЩ, цитиран от АП. Той приканва Ким да не се колебае да му се обади или да му пише, ако промени мнението си по въпроса за срещата на върха.

Преди три дни “Ню Йорк таймс“ написа, че Тръмп е бил изненадан и разгневен от изявление на главния севернокорейски преговарящ по ядрената програма, който обяви, че Пхенян никога няма да размени ядрените си оръжия за икономическа помощ.

С отменянето на срещата светът се лишава "от голям шанс за траен мир. Имах усещането, че между Вас и мен се изгражда чудесен диалог", пише Тръмп, който продължава да се надява, че един ден ще се срещне с Ким, отбелязва Ройтерс.

Пхенян взриви ядрения си полигон

По-рано през деня Северна Корея взриви тунелите на площадката си за изпитание на ядрени оръжия в опит да намали напрежението в региона. Чуждестранни журналисти присъстваха на взривяването, но не и независими експерти.

Пхенян обяви, че ще предприеме този ход по-рано тази година като знак на добра воля за възстановяването на дипломатическите отношения с Южна Корея и САЩ. Съмненията са, че Северна Корея взривява непотребен полигон, защото има данни, че част от тунелите са били взривени при последния ядрен тест през септември 2017 г.

Международната общност се опасява, че Пхенян може лесно да възобнови тестовото съоръжение след демонстративните взривове.Общо три тунела бяха разрушени при шестте взрива на площадката. Поканените журналисти бяха 20.

"Имаше огромна експлозия, можете да го почувствате, прахът дойде при вас, топлината дойде при вас, беше изключително гръмко", казва Том Чешиър, журналист на Скай нюз, който бе сред поканените.

Агенция “Йонхап“, позовавайки се на екипа южнокорейски репортери на мястото, съобщи, че през деня били чути няколко експлозии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят