Доналд Тръмп призова американците към единство, внася многоообразие в екипа си

Избраникът за президент на САЩ Доналд Тръмп призова вчера американците към единство след "дългата и болезнена изборна кампания", предадоха световните агенции.

Той публикува видеообръщение в навечерието на Деня на благодарността, в което призна, че емоциите след изборите са все още силни и няма да утихнат за един ден.

"Моля се на този Ден на благодарността да започнем да лекуваме разделенията и да продължим решително напред като единна страна с обща цел", каза Тръмп в посланието си за празника, на който американците традиционно се събират със семейството и приятелите си на празнична трапеза.

Тръмп ще прекара Деня на благодарността със семейството си в имението си Мар-а-Лаго в курорта Палм Бийч в щата Флорида.

Същевременно американски медии отбелязват, че новоизбраният президент е побързал да внесе многообразие в управленски си екип и да се опита да преодолее разделенията в Републиканската партия, като включи в администрацията си губернаторката на Южна Каролина Ники Хейли, видната републиканска активистка Бетси Дивос и пенсионирания неврохирург Бен Карсън.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Хейли, която беше определена за посланик на САЩ в ООН, и Дивос - избрана за министър на образованието, са първите жени, на които Тръмп решава да даде правителствени постове. И двете бяха опоненти на милиардера по време на кандидат-президентската кампания. Карсън, чието избиране за министър на жилищното строителство и градоустройството се очаква да бъде обявено утре, може да стане първият афроамериканец в новото правителство. Той беше съперник на Тръмп в надпреварата за президентската кандидатура на републиканците, припомня вестникът.

Тръмп започна да изпълнява обещанието си да събере разнообразен управленски екип, като не само разшири неговия състав по етнически и полов признак, но покани и бивши свои критици и противници. Преди избирането на Хейли, Дивос и евентуално Карсън първоначалните му назначения за висши правителствени длъжности бяха все бели мъже, посочва в. "Вашингтон пост".

Последните назначения също така показват, че новоизбраният президент на САЩ, известен като човек, който изисква непоколебима лоялност от приближените си, е достатъчно великодушен, за да преодолее миналите си разногласия, и вероятно е решил, че привличането на бивши врагове в правителството е мъдра стратегия за лекуване и неутрализиране на дълбоките разделения в Републиканската партия, коментира американското издание.

Още от Свят