Доналд Тръмп ще обяви план за спиране на паричните потоци към кубинските военни

Доналд Тръмп ще обяви план за спиране на паричните потоци към кубинските военни

Очаква се днес президентът Доналд Тръмп да обяви преразглеждане на американската политика към Куба. Целта не е пълен обрат, а да се спре притокът на пари в брой от САЩ за кубинската армия и служби за сигурност. Планът предвижда запазване на дипломатическите отношения и позволява на американски авиокомпании и круизни кораби да продължат да пътуват до острова.

В речта си, която ще произнесе в театрална зала в Маями, свързана с кубински изгнаници, Тръмп ще представи тези политически ходове като изпълнение на обещанието си от предизборната кампания - да отмени започнатото от тогавашния президент Барак Обама дипломатическо сближаване с острова, предприето след десетилетия на отчуждение.

Високопоставени служители в Белия дом, които информираха в четвъртък репортери за предстоящата реч, казаха, че инициативата на Обама е обогатила военните в Куба, а репресиите на острова са се засилили. Служителите са говорили при условие да останат неназовани, въпреки че президентът постоянно критикува използването на анонимни източници.

Мерките, които Тръмп ще обяви, обаче са само отказ от политиката на Обама и ще натоварят федералното правителство със сложната задача да следи пътуванията на американците до Куба, за да гарантира, че няма да има трансакции със свързания с военните конгломерат, който управлява по-голямата част от кубинската икономика.

С ограниченията върху индивидуалните пътувания от САЩ до Куба новата политика рискува и да ореже важен източник на доходи за частния бизнес в Куба, който иначе цели да подкрепя. Съгласно очакваните промени САЩ ще забранят американски финансови трансакции с десетки предприятия, управлявани от свързаната с военните корпорация ГАЕСА (GAESA), която управлява десетки хотели, туристически автобуси, ресторанти и други търговски обекти.

Повечето от пътуващите от САЩ за Куба отново ще трябва да го правят чрез организирани групи на американски туристически компании. Но тъй като правилата в Куба изискват туристическите групи да се водят от правителствени екскурзоводи и да използват държавни автобуси, това предоставя на кубинското правителство почти пълен контрол върху маршрутите на туристите и съсредоточава повечето от изхарчените от тях пари в държавни предприятия.

Обама беше премахнал изискванията за пътуване в туристическа група и на десетки хиляди американци бе разрешено да предприемат самостоятелни пътувания и да дават парите си на собственици на частни квартири, ресторанти и таксита.

Посолството на САЩ в Хавана, което бе открито отново през август 2015 г., ще остане пълноценен дипломатически преден пост. Тръмп не отменя решението на Обама да сложи края на политиката, известна като "мокър крак-сух крак", която позволява на повечето кубински мигранти, успели да стъпят на американска територия, да останат в САЩ и евентуално да получат законно разрешително за пребиваване.

Освен това не се очакват промени в правилата какви предмети могат да внасят американските граждани от Куба, вкл. ром и пури, произведени от държавни предприятия.

Повече подробности се очаква при обявяването на новата политика, която би трябвало да влезе в сила веднага. Но нито една от промените няма да стане ефективна, докато министерството на финансите не издаде новите правила, а това ще отнеме месеци. Това означава, че понастоящем всеки пътник от САЩ, резервирал полет до Куба през следващите няколко седмици или даже месеци, ще може да осъществи пътуването си.

Критици казват, че промените ще навредят само на обикновените кубинци, които работят в частния сектор и зависят от американските посетители, за да издържат семействата си. Поддръжници изразяват задоволство от това, че Тръмп акцентира върху правата на човека в Куба.

През декември 2014 г. Обама обяви, че той и кубинският лидер Раул Кастро възстановяват дипломатическите отношения между двете страни, като приведе аргумента, че следваната от САЩ в продължение на десетилетия политика не е успяла да донесе промяна и че е време да се опита нов подход.

САЩ прекъснаха дипломатическите си отношения с Куба през 1961 г., след революцията на Фидел Кастро. През следващите десетилетия те правеха опити или да свалят кубинското правителство, или да изолират острова, вкл. чрез втвърдяване на икономическото ембарго, наложено за пръв път от президента Дуайт Д. Айзенхауер.

Ембаргото остава в действие и без промяна и в политиката на Тръмп. Единствено Конгресът на САЩ има право да снеме ембаргото, а законодатели, особено от кубински произход като сенатора Марко Рубио (републиканец от Флорида), не проявяват интерес да направят това. Рубио, който е син на кубински имигранти, се противопостави на сдобряването с Куба, като каза, че Обама прави отстъпки на един "ненавистен режим".

Съветници на Тръмп казват, че Рубио е бил "много полезен" за администрацията, докато тя е месеци наред е преразглеждала политиката. Очаква се сенаторът, който беше съперник на Тръмп за президентската номинация на републиканците, да пътува с президента на борда на "Еър форс уан" и да бъде до него, докато той произнася речта си в Маями.

Промяната на позицията на САЩ спрямо Куба под ръководството на Тръмп е поредният пример за сериозен политически обрат, който предприема президентът. По време на предизборната си кампания миналата година в Маями, където живеят голям брой кубински американци, Тръмп обеща да отмени опитите на Обама за нормализиране на отношенията с Куба, ако не бъдат изпълнени някои "искания", вкл. кубинците да получат религиозна и политическа свобода и да бъдат освободени всички политически затворници. Той каза, че "ще застане до кубинския народ в борбата му срещу комунистическото потисничество" и така спечели около половината от кубинския вот във Флорида на президентските избори.

В миналото Тръмп е казвал, че подкрепя възстановяването на дипломатическите отношения, но че е трябвало САЩ да издействат по-добра сделка. Белият дом е избрал съобщението да бъде направено в реч на Тръмп в театър "Мануел Артиме" в Маями. Театърът е назован на името на политическия лидер на групата кубински имигранти, дебаркирали в Залива на прасетата. Миналия октомври асоциацията на ветераните от тази акция изразиха подкрепа за Тръмп.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят