Доналд Тръмп ще се срещне със съюзниците от НАТО през май

Доналд Тръмп ще се срещне със съюзниците от НАТО през май

Доналд Тръмп ще се срещне със съюзниците си от НАТО през май, съобщи Белият дом след телефонен разговор между американския президент и генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, предаде Франс прес.

Тръмп изрази "твърдата си подкрепа за НАТО", но призова европейските членки да инвестират повече в отбранителния съюз, уточни Белият дом в комюнике и допълни, че президентът е приел "да участва на среща на лидерите на НАТО в Европа в края на май".

За телефонния разговор съобщи и пресслужбата на алианса.

Двамата са обсъдили важната роля на пакта в настоящата неспокойна обстановка. Те са отчели напредъка в борбата с тероризма и разходите на НАТО за отбрана. Тръмп и Столтенберг споделят мнението, че е необходимо продължаване на усилията за по-справедливо разпределение на тежестта сред всички държави от алианса, се посочва в съобщението.

Президентът на САЩ и генералният секретар на НАТО са засегнали въпроса с растящото насилие в източната част на Украйна, както и възможностите за постигането на мирно решение. Столтенберг е отбелязал, че алиансът се придържа към политика, съчетаваща силна отбрана и диалог с Русия.

В съобщението се подчертава, че това е бил вторият телефонен разговор между Тръмп и Столтенберг от избирането на новия президент на САЩ. Същевременно в края на януари Европейската комисия призна, че досега председателят на институцията Жан-Клод Юнкер е разговарял единствено с вицепрезидента Майк Пенс.

Очаква се Тръмп да посети Брюксел през май за заседание на държавните и правителствените ръководители от НАТО. Засега от институциите на ЕС не се съобщава за предвидени срещи с новия президент на САЩ.

Споделяне

Още от Свят