Доналд Тръмп: Срещата с Путин може да е по-лека от срещата на върха на НАТO

Доналд Тръмп: Срещата с Путин може да е по-лека от срещата на върха на НАТO
Доналд Тръмп допусна, че срещата му с Владимир Путин в Хелзинки може да е по-лека от срещата на върха в Брюксел или от посещението му във Великобритания, съобщи Франс прес.
 
Тръмп говори пред репортери, преди да се отправи на едноседмична обиколка, която включва срещата на високо равнище на НАТО, двустранни срещи във Великобритания и срещата с Путин.
 
Американският президент предрича трудни преговори с НАТО за разходите за отбрана.
 
"Откровено казано, с Путин може да се окаже най-лесно. Кой би помислил", отбеляза Тръмп пред журналистите в градината на Белия дом.
 
Президентът призна, че в момента не може да определи дали руският му колега е приятел или враг и го нарече "конкурент", посочва Асошиейтед прес.
 
"Смятам, че разбирателството с Русия, разбирателството с Китай, с други страни, е нещо хубаво, а не лошо", каза той.
 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна коментира, че очаква  срещата да бъде съпътствана от разногласия и напрежение.
 
Няма да се изненадам, ако разговорите бъдат напрегнати, включително за разходите за отбрана, коментира той на пресконференция. Различните мнения са нещо нормално между съюзници. Въпреки разногласията ни, вярвам, че НАТО може да остане стълб на евроатлантическата сигурност, добави той. 
 
Столтенберг даде примери от историята за оцеляването на НАТО - покрай изтеглянето през 1966 г. на Франция от управлението на алианса, както и около войната в Ирак в началото на днешния век. 
 
Преодолявали сме разногласията, в наш интерес е НАТО да остане. От идването на власт на президента на САЩ Доналд Тръмп американското военно присъствие в Европа се увеличи с 40 на сто - делата говорят повече от думите, коментира Столтенберг.
 
Подялбата на разходите за отбрана в НАТО не е честна, затова увеличаваме усилията си, добави той. От 2014 г. насам постигнахме огромен напредък, но ни остава още дълъг път, посочи генералният секретар. Той уточни, че до 2024 г. държавите от НАТО (без САЩ) ще вложат в отбранителни способности 266 милиарда долара.
 
По повод дневния ред на предстоящите заседания Столтенберг посочи въпросите за разходите, за борбата с тероризма, за готовността за действие. Предвижда се държавните и правителствените ръководители от НАТО да одобрят създаването на сили за бърза намеса, съставени от 30 бронирани батальона, 30 изтребителни ескадрили и 30 военноморски съда, готови да се задействат в срок до 30 дни.
 
Ще бъде утвърдено оказването на допълнителна подкрепа в областта на сигурността в Тунис, Йордания и Ирак. Предвижда се да бъде прието решение за продължаване на финансирането на афганистанските сили за сигурност след 2020 година. 
 
Ще бъде подкрепено обособяването на нови две командни структури на алианса в САЩ и в Германия.
 
Очаква се да бъде прието решение, според което занапред въздухоплавателните средства на НАТО да летят със самостоятелна позивна, която ясно ги отличава от останалите самолети в небето.
 
В четвъртък се очаква НАТО да отправи покана към Македония за преговори за присъединяване към алианса. Лидерите от НАТО ще разговарят със своите колеги от Украйна и Грузия.
 
Столтенберг приветства предстоящата среща между президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин. Трябва да бъдем силни, твърди и предвидими. Уверен съм, че срещата е важна за диалога във времена на високо напрежение. Важното е да останем единни, обобщи Столтенберг, цитиран от БТА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?