Доналд Тръмп възстановява мнозинството на консерваторите във Върховния съд на САЩ

Доналд Тръмп обявява номинацията си в Белия дом, аплодиран от номинирания съдия Нийл Горсъч.

Американският президент Доналд Тръмп обяви решението си да издигне съдия Нийл Горсъч за вакантното девето място във Върховния съд на САЩ, накланяйки везните към консерватизма в институцията, която се произнася по най-важните дебати в американското общество, съобщават световните агенции.

"Съдия Горсъч притежава изключителни юридически качества, блестящ ум и забележителна дисциплина", заяви Тръмп след умело режисиран от Белия дом съспенс, отбелязва Франс прес.

Квалификацията на съдия Горсъч е несъмнена, каза Тръмп. Той напомни, че избраникът му се е ползвал с подкрепата и на двете партии при предишните си назначения.

"Искам да изразя признателността си към моето семейство, приятели и към вярата си", заяви 49-годишният Горсъч. Видимо развълнуван, магистратът, който сега е съдия във федерален апелативен в Денвър, щата Колорадо, каза, че се чувства поласкан и изпълнен със смирение.

Съдиите във Върховния съд се назначават пожизнено. Кандидатурата им се предлага от президента и се утвърждава от Сената. След смъртта на съдия Антонин Скалия през февруари миналата година Върховният съд работи в осемчленен състав.

Горсъч е с твърдо консервативни разбирания и макар по характер да се различава от пламенния си предшественик Скалия, споделя неговата философия и професионален стил, отбелязва ДПА.

Съдията живее със съпругата и двете си дъщери в родния си щат Колорадо. Семейството му има известни връзки с Републиканската партия.

Майка му е първата жена, оглавила агенцията за опазване на околната среда при управлението на президента Роналд Рейгън.

Демократите в Конгреса са ядосани от отказа на републиканците от близо година да приемат номинацията на Барак Обама за федерален върховен съдия на мястото на покойния Скалия, а са и възмутени от агресивните ходове на Тръмп в началото на мандата му. Затова те, подкрепени от либерални групи, отдавна са решили открито да възразят срещу избраника на новия президент и да превърнат дебата за назначението му в референдум за президента и за действията му, които според тях погазват законите и конституцията, пише вестник „Ню Йорк таймс“.

Но от консервативни и бизнес среди се чуха похвални думи за Нийл Горсъч. Неговата досегашна работа като съдия във федерален апелативен в Денвър бе окачествена като забележителна, а неговата квалификация - като изключителна, добавя "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" също е на мнение, че 49-годишният Горсъч прилича на покойния Скалия със склонността си към строга интерпретация на конституцията на САЩ. Той е описван като по-заинтересован да надделее над колегите си за разлика от Скалия, който можеше да остане в изолация или приеме компромис. "Ролята на съдията е да прилага, не да променя работата на представителите на народа", цитира вестникът думи на Горсъч.

Според вашингтонското издание въпреки този избор на Тръмп най-важната фигура във федералния Върховен съд си остава съдията Антъни М. Кенеди и въпросът е колко дълго още той ще иска да остане на поста. Кенеди е на 80 години и този месец ще отбележи 29-годишнината си като върховен съдия. Какъвто и да е изходът от задаващата се битка между републиканци и демократи за попълването на състава на съда, Кенеди ще си остане негов ключов член. По всеки въпрос с обществена значимост нито назначените от демократите либерални съдии, нито назначените от републиканците консервативни съдии не могат да минат без гласа на Кенеди, заключава "Вашингтон пост".(

Лондонският "Гардиън" смята, че с твърдите си консервативни възгледи Горсъч би нарушил баланса във Върховния съд на САЩ по горещи въпроси като абортите, избирателните права и равенството на религиите. Вестникът припомня, че през последната година съдът заседава с четен броя членове и взе решения с четири срещу четири гласа (и така остави в сила присъдите на долните инстанции) по въпроси от голяма важност като защитата за имигранти без документи или за синдикатите на държавните служители.

Ако демократите откажат да подкрепят Горсъч, републиканците може да решат да променят правилата на Сената за утвърждаването на кандидатура за върховен съдия. Но мнозина републиканци се опасяват от предприемането на подобен ход и изразяват надежда, че някои демократи все пак ще склонят да гласуват "за", пише "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?