Доналд Туск: Дясното полско правителство води срещу мен очерняща кампания

Доналд Туск: Дясното полско правителство води срещу мен очерняща кампания

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че дясното полско правителство се опитва да го дискредитира чрез очерняща кампания, предаде Ройтерс.

Туск, който е бивш премиер на Полша, каза това след пристигането си във Варшава, където трябва да свидетелства в разследване срещу двама бивши шефове на военния контрашпионаж. "Нямам съмнения, че това е част от политическа клеветническа кампания. Нейните автори даже не се крият", каза той пред местни медии.

Доналд Туск е бивш лидер на най-голямата днес опозиционна партия "Гражданска платформа" и яростен противник на Ярослав Качински, председател на управляващата партия "Право и справедливост", която постави прокуратурата под контрола на правителството. Експремиерът е призован да свидетелства в рамките на разследването срещу генералите Януш Носек и Пьотър Пител, заподозрени в сътрудничество с руската Федерална служба за сигурност без разрешението на тогавашния министър-председател, тоест Туск.

Един от заподозрените твърди, че Туск е бил информиран за контактите с руските тайни служби и е дал съответното разрешение, предаде Ройтерс.

На централната железопътна гара във Варшава Туск бе посрещнат от стотици хора, както привърженици, така и опоненти, съобщи Асошиейтед прес. Обстановката беше напрегната.

Поддръжниците скандираха "Доналд, ние сме с теб", а противниците обвиняваха експремиера в престъпление. Един от посрещачите носеше плакат, на който Туск бе изобразен в затворнически дрехи.

Бившият премиер е само свидетел по делото срещу двамата генерали, но е обвиняван публично в държавна измяна от настоящия министър на отбраната Антони Мачеревич по друг случай - за действията му след самолетната катастрофа в Смоленск през 2010 г., в която загина полският президент Лех Качински.

Споделяне

Още от Европа