Доналд Туск: Европа зависи от подхода на Германия към миграционната криза

Доналд Туск: Европа зависи от подхода на Германия към миграционната криза

Бъдещето на Европа ще зависи до голяма степен от подхода на Германия към миграционната криза и останалите държави трябва да проявят по-голяма солидарност, като се заемат с общи усилия с това историческо предизвикателство, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

В реч в Берлин по повод 26-ата годишнина от падането на Берлинската стена, Туск посочи Германия и лично Меркел като пример за "най-добрите европейски ценности".

"Тези, които смятат, че Германия е прекалено отворена, прекалено толерантна, прекалено либерална, са забравили уроците на трагичната ни история", заяви бившият премиер на Полша.

"Искате ли Германия, която е отворена, толерантна, състрадателна, съчувстваща на по-слабите и по-бедните, или Германия, която е затворена, студена и безмилостна? Има само един отговор", заяви Туск.

Затова останалите европейски държави трябва да покажат солидарност към Германия в тези "трудни времена на изпитание", каза той.

Германия, от друга страна, трябва да осъзнае, че е отговорна не само за собственото си морално послание, но още повече за цялата политическа общност на европейците, добави Туск и призова Берлин да прояви силна лидерска роля, като помогне за гарантирането на сигурността на външните граници на Европа и защитата на континента срещу радикалния популизъм.

Всъщност това дали Европа ще оцелее като континент на свободата, върховенството на закона, зачитане на индивида и сигурност на обитателите ще зависи до голяма степен от германците, каза Туск. Той призова за "модифициране" на сегашната европейска миграционна политика, като предупреди, че шенгенската зона е изложена на риск, ако външните граници не бъдат укрепени.

"Пред лицето на безпрецедентния размер на мигрантския поток, прииждащ към Европа, трябва да заявим с прости думи: Европа не е в състояние да приеме всички желаещи да дойдат на нашия континент. Нека не се заблуждаваме, падането на Берлинската стена не премахна автоматичо нуждата от граници. Тъй като Германия не е гранична държава, отговорността се пада на първо място на други страни, но дори и така всички ще гледат към нея и ще чакат сигнали от Берлин", подчерта той.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?