Доналд Туск очаква през февруари споразумение с Великобритания за реформа в ЕС

Доналд Туск очаква през февруари споразумение с Великобритания за реформа в ЕС

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск очаква през февруари да бъде постигнато споразумение с Великобритания по исканията на Лондон за реформа на Евросъюза като условие за запазването на британското членството му, предадоха световните агенции, цитирайки оповестено днес писмо на Туск до 28-те страни членки.

"Срещата на върха на ЕС през декември би трябвало да даде отговор на всички свързани с процеса политически дилеми. След съществена политическа дискусия би трябвало да можем да подготвим конкретно предложение, което да се приеме окончателно през февруари", пише Туск.

Най-деликатният въпрос е този за социалните помощи, смята Туск. В момента няма "никакъв консенсус" по искането на Великобритания пристигащите в нея граждани на ЕС да живеят в страната четири години, преди да могат да получават социални помощи или да бъдат настанявани в социални жилища, обяснява той.

Що се отнася до еврозоната, проучва се механизъм страните членки на ЕС, които не са в еврозоната, да могат за изразяват безпокойствата си и "да бъдат чути", но без право на вето.
Британският премиер Дейвид Камерън настоява ЕС да признае, че е съюз с няколко валути с равностоен статут.

Продължават дискусиите и по конкурентоспособността и суверенитета, с които са свързани другите искания на британския премиер - опростяване на регламентациите и за Великобритания да не важи задължението да се отива към все по-тясно политическо обвързване на страните членки на ЕС, отбелязва Франс прес.

До края на 2017 г. във Великобритания ще се произведе референдум дали да остане в ЕС или да го напусне. Камерън казва, че ще агитира за оставането в състава на ЕС, ако бъдат удовлетворени исканията му, отбелязва Асошиейтед прес.

Туск отбелязва, че на срещата си на върха на 17 и 18 декември лидерите на ЕС ще трябва да преодолеят "съществени политически разногласия", за да бъдат приети някои от британските искания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?