Доналд Туск оглави ЕНП, Мария Габриел ще му е първи заместник

Решение за статута на партията на Виктор Орбан ще има в началото на 2020 г.

Доналд Туск

Действащият все още председателят на Европейския съвет Доналд Туск оглави най-голямата партия в Европейския парламент - Европейската народна партия (ЕНП). Негов първи заместник-председател ще бъде българският еврокомисар Мария Габриел.

Полякът, който бе единствен кандидат за поста по време на конгреса на ЕНП в хърватската столица Загреб, събра 491 гласа "за" при 37 "против". От 1 декември той ще наследи на поста французина Жозеф Дол.

За пръв път източноевропеец ще ръководи голямото семейство на десницата в ЕС, в което членуват партии като Християндемократическия съюз от Германия и "Републиканците" от Франция.

Шейсет и две годишният Туск заемаше през последните пет години един от ключовите постове в европейските институции - председател на Европейския съвет. Той ще отстъпи на 1 декември мястото си на бившия белгийски премиер Шарл Мишел. Преди това Туск бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 г.

Мандатът на председателя на ЕНП е тригодишен и може да бъде подновяван неограничен брой пъти. Белгиецът Вилфрид Мартенс ръководи партията 23 години (1990-2013 г.). От създаването си през 1976 г. ЕНП е имала петима председатели: двама белгийци, един холандец, един французин и един от Люксембург.

Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана днес за първи заместник-председател на Европейската народна партия. За Мария Габриел гласуваха 442 делегати и така тя събра най-много подкрепа в сравнение с останалите 9 заместници на новия председател Доналд Туск, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Мария Габриел е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 година. В следващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 г. тя е посочена за комисар за иновациите и младежта. Мария Габриел ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата Хоризонт Европа, иновациите, научните изследвания, програмата Еразъм +, образованието и културата.

Туск срещу популисти, манипулатори и автократи

Преди да бъде избран Доналд Туск отправи остри критики срещу автократите и популистите, предаде Франс прес.

"В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да вярват, че свободата не е съвместима със сигурността", заяви Туск.

В едва прикрита атака срещу унгарския премиер Виктор Орбан, той припомни кризата с мигрантите през 2015 г. и споразумението, сключено след стотици членове на преговори между ЕС и Турция за намаляване на миграционните потоци.

"Някой друг също работи много, но само за да защити своя начин на представяне на нещата, да издигне ограда и билбордове с антиимигрантска пропаганда", заяви Туск.

Отношенията между партията ФИДЕС на Орбан и ЕНП се обтегнаха в последните месеци. След популистки изявления и кампании срещу Брюксел, ЕНП суспендира членството на тази формация. Някои дори настояха ФИДЕС да бъде изключена от партийните редици.

Унгария изгради през 2015 г. частично електрифицирана ограда покрай границите си, за да прекъсне пътя на мигрантите. Оттогава Будапеща не спря да затяга антиимиграционното си законодателство с цената на нарастващ антагонизъм с европейските институции.

"Няма да пожертваме такива ценности като гражданските свободи, правовата държава и почтеното публично поведение, на олтара на реда и сигурността", каза Туск.

Нека всички се обединим на така важното политическо бойно поле, от едната страна безотговорните популистки партии, от другата - нашата отговорна народна партия, призова той.

В конгреса в Загреб участват 2000 делегати, като между тях не е унгарският премиер Виктор Орбан – той не бе поканен.

Решение за статута на Фидес ще има в началото на 2020 г.

В четвъртък Туск осъди директно "нелибералната" политика на унгарския премиер Виктор Орбан и заяви, че ЕНП ще вземе решение за статута на унгарската управляваща партия ФИДЕС в редиците си в началото на следващата година, предаде Асошиейтед прес.

Туск каза, че решението дали партията на Орбан ще остане в групата, ще бъде взето през януари, след като приключи вътрешно разследване.

Членството на ФИДЕС беше временно преустановено през март, преди европейските избори през май, заради обвинения в нарушаване на върховенството на закона. Орбан е смятан от мнозина за авторитарен лидер, отслабил демокрацията в страната си, отбелязва АП.

"Не за първи път изразявам мнението си за нелибералната демокрация, а това, доколкото разбирам, е новата основна идея на Виктор Орбан. Смятам, че трябва да сме много решителни в борбата с подобни идеи", заяви Туск.

Не всички в ЕНП са съгласни с позицията му. Бившият словенски премиер Янез Янша защити членството на партията на Орбан и заяви, че според него тя ще остане в ЕНП след разследването. "Да се наказва най-успешната партия в групата не би имало никакъв смисъл", каза Янша на форума.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа