Доналд Туск: Преговорите за Брекзит не бележат достатъчен напредък

Доналд Туск: Преговорите за Брекзит не бележат достатъчен напредък

Преговорите за Брекзита досега не показват достатъчен напредък, за да се премине към следващата фаза на дискусии за бъдещите отношения, включително търговията, заяви в Лондон председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

След среща си с британския премиер Тереза Мей Туск каза, че приветства новия конструктивен и реалистичен тон на британското правителство. Това показва, че сме на път да приключим с философията "и вълкът сит, и агнето цяло" или поне така се надявам, добави той.

Ще започнем да обсъждаме бъдещите си отношения с Обединеното кралство, щом постигнем достатъчен напредък. Според мен засега все още няма достатъчен прогрес, но работим за него, каза Туск ден след началото на четвъртия кръг от преговорите по условията за излизане на Великобритания от ЕС.

Великобритания и ЕС могат да осигурят успешен Брекзит, ако подходят творчески и градивно, заяви от своя страна британският премиер Тереза Мей.

Ако бъдем креативни в подхода си към проблемите, ние можем да намерим решения, които да работят както за останалите 27 страни членки на ЕС, така и за Великобритания и да запазим сътрудничеството и партньорството между Обединеното кралство и съюза, каза Мей.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?