Доналд Туск със заявка да защити ЕС както от външни, така и от вътрешни заплахи

Доналд Туск

Новият председател на Европейския съвет Доналд Туск пое официално председателството на Европейския съвет със заявка за разрешаване на икономическите проблеми на Общността.

Туск, който е първият източноевропеец на поста, обеща "безмилостна решителност" да съживи икономиката и да защити ЕС както от външни, така и от вътрешни заплахи, съобщи Франс прес.

След като се почеса нервно по врата и възкликна "О, Боже мой!", Туск заяви, че в Европа днес историята се повтаря и затова ЕС има нужда от политическо единство. Идвам с ясна цел - Европа да успее, посочи Туск. Нашите врагове не са само евроскептиците, добави той.

ЕС трябва да поддържа съседите си, които споделят неговите ценности, отношенията на ЕС със САЩ са гръбнакът на демократичния свят, посочи новият председател.

Той говори на английски - език, който сам твърди, че не владее достатъчно добре, и дори произнесе изречение на развален френски като реверанс към втория официален език в институциите на ЕС.

Поляк застава днес начело на най-важната политическа институция на ЕС, отбеляза в словото си досегашният председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той заяви, че институцията преминава в добри ръце, под ръководството на мъдър и истински европеец, с открито сърце и отворено съзнание.

Европейският съвет събира изтока и запада, севера и юга, големи и малки, богати и по-бедни, по-"стари" и по-"нови" държави в ЕС, работи без дискриминация, посочи Ван Ромпой, цитиран от БТА.


Досегашният председател предостави "властта" символично на Туск, като му предаде звънеца, използван за откриването на заседанията и внасяне на ред. В отговор Туск подари на Ван Ромпой къс кехлибар от Полша, символ на късмета.

Мандатът на Туск е две и половина години, до 31 май 2017 година. Председателят на Европейския съвет ръководи заседанията на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел и по протокол е най-висшият представителен пост в Общността на международната сцена.

Споделяне

Още от Европа