Доналд Туск "шлифова" английския си в Малта

Бившият полски премиер Доналд Туск, който от 1 декември става председател на Европейския съвет, е започнал интензивни курсове по английски, за да усъвършенства английския си, както бе обещал. За езиковия курс, ще плати Европейският съюз, пише полското списание "Политика", позовавайки се на малтийския вестник "Малта индипендънт". Туск е взел със себе си в Малта и съпругата си.

Брюксел има практиката да финансира езикови курсове за висши чиновници, например евродепутати, но курсовете трябва да са интензивни, което означава занимания по пет часа на ден. Такива курсове струват 21 хиляди евро (годишно). Бъдещият шеф на Европейския съвет няма да плаща разходите си за пътуването до мястото, където се води курсът. ЕС покрива и разходите за хотел и храна.

Полското списание цитира мнението на малтийския вестник, че Туск има сериозни проблеми с езиците: английският му е "несигурен", а френски изобщо не говори. Но това няма значение, защото "европейските лидери, избирайки го за наследник на Херман ван Ромпой, са обърнали внимание не на езиковите му способности, а на политическата проницателност и проевропейската му нагласа", добавят малтийските журналисти.

За ученето на английски на бившия полски премиер в Полша се заговори през 2011 г., когато премиерската канцелария поръча 1940 часа занятия за свои служители, от които 400 часа (почти два часа на ден) индивидуално за Туск, пише полското списание.

Обявената обществена поръчка беше общо за 97 хиляди злоти (23 хиляди евро). През следващите години с поръчките за уроци по езици за премиера и министрите се занимаваше Правителственият център по законодателни въпроси, който обяви в началото на 2013 г. два търга за общо над 348 хиляди злоти (83 000 евро), съобщава списание "Политика" и се пита дали парите са били използвани добре. Вижда се, че Туск все още има какво да учи, обобщава изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа