Дончев: Да скъсаме с икономиката на ишлемето, да произвеждаме скъпи и уникални неща

Дончев: Да скъсаме с икономиката на ишлемето, да произвеждаме скъпи и уникални неща

Да скъсаме с икономиката на ишлемето, с евтиния труд и да произвеждаме и да изобретяваме и произвеждаме уникални и скъпи неща, като това трябва да започне от реформата в образованието, защото каква ще е държавата ни след 15-15 години зависи от случващото се днес в клас. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев по време на онлайн дискусия в петък, посветена на първия стълб от българския План за възстановяване и устойчивост, наречен "Иновативна България". Предвидените за него средства са над 2.4 млрд. лв.

Ако искаме да се развиваме по-амбициозно икономически, няма смисъл само от увеличаване на мащаба и на машинния парк, а трябват комплексни мерки, обвързани с политики и с реформи. Според него трябва да се започне от образованието, където спектърът от нужди и възможности е огромен.

Първо трябва да се гарантира, че всички деца са в клас, а не другаде, защото не би имало смисъл от добра образователна система, ако над 10% от децата са извън нея, смята той. На входа на образователната система е важно да гарантираме, че децата са в клас, а не някъде другаде, да обърнем внимание на образователната среда и мотивацията на учителите. Имаме нужда да знаем дали тази система освен добри фундаментални знания дава и умения, ценни и за живота, и че е ориентирана към пазара на труда, посочи вицепремиерът.

Според него акцентът трябва да е върху природните науки и инженерните дисциплини, каквито са световните тенденции, а и нуждите на пазара на трупа. Предвижда се дигитализация на обучението, но не само като хардуер и софтуер, а и създаването на адекватни дигитални умения, защото това е пулсът на бъдещето. каза още Дончев.

Тиха революция в образованието

Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че реформата в образованието минава през учебните програми, външното оценяване, образователните иновации. "Това е една тиха, невидима революция, която се случва в българската образователна система и тя трябва да бъде подкрепена, защото днешните деца плуват в океан от информация и ние трябва да им помогнем да не се удавят'', каза.

По думите му най-големият проблем пред образователната система са семействата, които са неангажирани към образованието. Затова се работи върху подобряване на материалната база, трансформацията на учителя, който досега е давал просто знания, в човек, който по интересен начин предава не само знания, но и умения и ключови компетентности, промяна в учебната програма и превръщане на ученето в нещо интересно и вълнуващо.

"България няма кой знае колко много предимства, но ние ще преминем през мащабни дигитални трансформации, тъй като дигиталната креативност е ключова, поради което е необходимо по-задълбочено изучаване на математика и природни науки. Продължаваме с усилията, с повишаване на интереса към ученето на днешните поколения. Ако искаме да формираме и образователно отношение към студентите, трябва да създадем и т.нар. кампуси'', смята Вълчев.

Макар и да се акцентира върху нематериалните цели, все пак е предвидено и финансиране за пълното реновиране на 750 училища и 450 детски градини. Според представения от Томислав Дончев преди седмица план за възстановяване и устойчивост 712 млн. лв. са предвидени за модернизация на образователните институции.

Фонд от 410 млн. лв. за авангардна наука

Планира се и създаването на нов фонд на стойност 410 милиона лева, който да финансира авангардни научни изработки, иновации, институтите на БАН, университети и компании, но темата още била "във сферата на фините настройки".

"Не е достатъчно да се осигури адекватен обем финансиране, трябва гаранция, че парите ще отиват там, където ще сформират добавена стойност. Освен от парите, от нивото ни на дързост, от способността ни да осъществим адекватна национална мобилизация, зависи дали ние ще сме в състояние да постигнем тези цели", коментира Томислав Дончев.

По думите му "трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България е конкурента с ниската цена на труда, а да се научим да правим неща, които другите не могат".

Акцент върху политикоправенето

Той припомни, че от стълба "Иновативна България" се предвиждат 490 млн. лв. за съпътстваща инфраструктура до съществуващи нови индустриални зони и за да е в състояние да инвестира, когато работи с нови, големи стратегически инвеститори.

Правителството на ГЕРБ, чийто мандат изтича през пролетта, смята да акцентира и върху "политикоправенето" в сферата на иновациите, каза Дончев. Това ще е и задачата на бъдещата държавна агенция по приложна наука и иновации.

Споделяне

Още от Бизнес