Дончев: Една машина за гласуване струва колкото лаптоп среден клас

Дончев: Една машина за гласуване струва колкото лаптоп среден клас

Цената на машините за гласуване е сравнима с тази на лаптоп среден клас. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев, а от думите му се разбра, че така всички машини вероятно ще струват около 30 млн. лева. Той обясни, че още от есента на миналата година се прави проучване, което по думите му не е много лесно, тъй като няма европейски опит.

"Знаете, че в европейските държави няма машинно гласуване. Още повече се оказва, че производителите на подобен тип оборудване са лимитиран брой. Допълнително ситуацията се усложнява предвид ситуацията в Китай", коментира вицепремиерът.

"Има няколко детайла, които променят цената. От една страна, ние можем да натискаме за по-ниска цена, предвид големия брой машини, които трябва да се поръчват", каза той.

Дончев обясни, че в момента се анализира, какъв трябва да е броят на машините, и уточни, че при всички случаи те трябва да са между 15 и 20 хиляди, повече от броя на секциите - 12 500. По думите му така, ако някоя от машините дефектира, тя следва да се подмени, а в големи секции, където гласуването на една машина би затруднило процеса, ще бъдат инсталирани по повече от една.

Относно окончателното отпадане на гласуването с хартиена бюлетина, Дончев каза, че въпросът ще го решат народните представители. "Това, което пише в Изборния кодекс, ние това ще спазим. Личното ми мнение е, че паралелното съществуване на хартиено и на машинно гласуване е излишен разход и ще оскъпи процеса", коментира той. По думите му темата за хартиеното гласуване е валидна за секциите в чужбина, където анализът показвал, че транспортирането на машини би било трудно, както и в малките избирателни секции.

Според Дончев е важно промените в Изборния кодекс, да бъдат приети колкото е възможно по-скоро, тъй като парламентът е този, който може да задължи правителството със закупуването на определен тип машини. Това следва да се случи максимално скоро, примерно в рамките на две месеца, коментира вицепремиерът.

"Ако в рамките на два месеца имаме яснота, каква ще е законодателната рамка, ние категорично ще се справим", увери Дончев.

"Оставам с впечатлението, че решението на Министерския съвет е било просто за успокояване на общественото напрежение и сега се връща топката в парламента- тепърва да се променя Изборният кодекс по въпроси, които сме обсъждали десетки пъти и по които не сме постигали съгласие. Очаквах нещо далеч по-ясно и конкретно - това, което казвате, е тревожно и поставя съмнение дали ще се справите с машинно гласуване за следващите избори", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като по време на парламентарния контрол вицепремиера обясни, че тепърва правителството ще чака Народното събрание да промени за пореден път Изборния кодекс за типа машини, които да се купят.

"За нас машинното гласуване е червена линия, която не трябва да се прекрачва. Това ще гарантира честността на вота и ще елиминира недействителните бюлетини. В държавата трябва да се знае, че вотът е обективен, а не подправен и че една или друга партия управлява обективно, по волята на народа", каза още председателят на БСП.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?