Дончев не изключва руски хибридни атаки за евроизборите

Дончев не изключва руски хибридни атаки за евроизборите

Вицемремиерът Томислав Дончев не изключва възможността България да бъде обект на руска хибридна атака по време на предстоящите тази година европейски и местни избори. "Нормално е не само да очакваме, но и да сме готови за всякакъв тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес", каза той в понеделник, цитиран от БГНЕС.

По думите му няма изборен процес, за който да не може да бъде направен опит да бъде "ударен". "Имало е предишни атаки на избори, правени в България. Примерно през 2015 година имаше изключително мощна атака, опит да бъде спрян изборният процес", припомни той.

Трябва ясно решение за ЦИК и изтичащия мандат

Дончев видя "опит за генериране на политически капитал" в спора между управляващи и опозиция дали трябва да бъде подновен съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) преди евроизборите.

Мандатът на сегашната ЦИК изтича два месеца преди евроизборите през май. По закон членовете ѝ трябва да бъдат подменени не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец, след като мандата им е изтекъл.

Това даде основание на БСП да внесе предложение за откриване на процедура за избор на нови членове. Искането им ще бъде обсъдено в парламентарната правна комисия в сряда заедно с предложенията за промени в Изборния кодекс.

От ГЕРБ месеци наред мълчаха по темата и засега дават заявка, че не искат съставът на комисията да бъде променян преди изборите, защото сегашните членове имат натрупан отпит. Подкрепят тезата си с това, че в закона е записано, че "членовете на комисията изпълняват правомощията си и след изтичането на техния мандат до встъпване в длъжност на новите членове".

В понеделник вицепремиерът от квотата на ГЕРБ призна, че е редно при изтекъл мандат на сегашните членове на ЦИК – трябва да бъдат избрани нови. Имало обаче и други варианти. Например с решение на парламента да бъде удължен мандата на сегашната ЦИК.

"Това е решение, което ще се вземе в Народното събрание. Аз се надявам да има титулярна ЦИК, с която да се работи. И най-вече - всякакви подобни предварителни истерии да не слагат в аванс петно на изборния процес", каза Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от България