Дончев: Оставката щеше да смени едни недоволни с други недоволни

Снимка: БГНЕС

Оставката на правителството е била безсмислена, защото не е имало как да доведе до обществено спокойствие. Тази теза разви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той заподозря, че е имало сценарий с участие на президентството върху кабинета да се оказва непрекъснат натиск, за да подадат оставка, а след това да се стигне до хаос, за който пак ГЕРБ да бъдат обвинени.

Има разделителни линии

"Оставка би имала смисъл и сега, и връщайки часовника няколко месеца назад, ако тя щеше да донесе обществено спокойствие. Аз не мисля, че ако бяхме подали оставка през лятото или през септември, това щеше да донесе спокойствие. Има разделителни линии в българското общество, които не са прокарани от нас и щеше да смени едни недоволни граждани с други недоволни граждани", заяви Дончев.

Той обясни, че без редовен кабинет и без работещ парламент няма как държавата да вземе адекватни мерки срещу кризата с коронавируса. Дончев се похвали, че организацията вече била по-добра, макар че имало какво да се желае. На въпрос нормално ли е лекарите сами да си правят вайбър групи, за да получават информация къде има свободни легла за болни с коронавирус, вицепремиерът обеща, че до края на година ще има няколко електронни продукта в системата на здравеопазването, вкл. е-рецепта.

Дончев заподозря, че натискът върху правителството през последните месеци е бил само с цел създаване на хаос.

"И аз почвам да мисля дали натискът, системният, от много фактори – и политически, имам предвид и президенството, не е бил точно, за да се влезе в такъв сценарий – тотален блокаж на държавата, невъзможност да се предприемат мерки и политическата маневра да се обвинят управлявалите преди това", заяви той.

Локдаун?

Дончев за поредене път заяви, че българската икономика нямало да издържи ново пълно затваряне в опит да се намали броят на заразените с коронавирус. Управляващите обаче обмисляли още по-строги мерки, ако сегашните не сработят. Към момента обаче нямало нужда от такива.

"Имаме списък с ескалиращи мерки, с повишаване на контрола, с допълнителни мерки, които рестритриктират и движението, но считаме, че поне към днешен ден няма нужда такива да бъдат предприемани. Ако има необходимост, такива ще бъдат предприети", заяви Дончев.

Споделяне

Още от България